21.02.2024 | 20:43
Габриел: Няма да подпиша меморандума, той е опит за политическа търговия (ВИДЕО)
Този документ предлага две политически сили да се споразумеят в противоречие на Конституцията, заяви вицепремиерът

Вицепремиерът Мария Габриел обяви, че няма да подпише меморандума, предложен от „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Тя подчерта, че всичко си има граници и не приема държавата да се управлява при неспазване на основни принципи на демокрацията. И определи предложението за меморандума като опит за политическа търговия.

„Търпеливо, дни наред и умишлено не коментирах предложенията за ротация от страна на ПП-ДБ и премиерa Николай Денков. Чух предложения да си разменим местата, чух екзотика да добавим още едно министерство, за да има място за всички”, добави вицепремиерът.

„Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко има граници, моите са, че не приемам държавата да се управлява при неспазване на основни принципи на демокрацията. По думите ѝ се предлага държавата да бъде разделена между две коалиции, а регулаторите – поделени в нарушение на законодателството на държавата, за сметка на лични цели и партийни интереси. По същество, този документ предлага две политически сили да се споразумеят в противоречие с Конституцията, демокрацията и европейските практики”, заяви Габриел.

По думите ѝ съдебната реформа е приоритет, но и за най-големият лаик е ясно, че това е програма за цял управленски мандат, а не за девет месеца. „Какво налага промени в службите и защо е фиксиран срок 1 юни 2024 г., който съвпада с кампанията за избори на членове на Европейския парламент”, запита Габриел.

Тя попита реторично дали на девет месеца ще се подписват меморандуми, или само за периодите, в които премиерът ще е от ГЕРБ. „Документ, разработен само от едната страна и изпратен на другата по приложение за чат, не цели постигане на съгласие”, подчерта вицепремиерът.

 

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/923723426075432

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране