25.07.2019 | 20:13
“Гаранти Коза” ще строи още 3 високи сгради в “Младост”3
Столичният общински съвет одобри промени в плана за регулация на квартала

На последното си заседание преди лятната ваканция Столичният общински съвет одобри промени в плана за регулация на ж.к. “Младост 3”, даващи зелена светлина за изграждането на втория етап на гигантския жилищен комплекс “Гранд Каньон” на турската компания „Гаранти Коза“, който се строи на мястото на бившия магазин „Аско Деница“. Става дума за издигането на нови три сгради със стотици жилища в тях, едната от която ще е с височина 80 м., а другите – 46 м. и 12 м. Искането за разширение на обекта бе внесено още миналата година, като през тази то на няколко пъти бе спирано от различни комисии в СОС. През юни по предложение на комисията по транспорт в споразумението с „Гаранти Коза“ бе записано, че преди да построи новите обекти, компанията ще трябва да направи за своя сметка кръстовище между околните булеварди „Андрей Ляпчев” и „Андрей Сахаров” и улица „Бъднина”.

Вчера мнозинството узакони това условие, след което разреши на главния архитект Здравко Здравков да издаде на турската фирма разрешение за строеж. Решението бе взето с 31 гласа на ГЕРБ, част от „Реформаторския блок“, „Глас народен“, „Движение 21“, ВМРО и „Атака“. Против гласуваха седмина от БСП, независимият Войслав Тодоров и общинската съветничка от ДСБ Марта Георгиева. Колегата й Иво Божков пък се въздържа. Дебат по темата реално нямаше и от ГЕРБ не коментираха упреците, че с разширението на „Гранд Канион“ за жителите на „Младост“ ще стане още по-трудно да се придвижват в района, както и да стигат и да се прибират от работа. „В това изключително малко място ние концентрираме огромно застрояване, което претоварва територията. Трафик анализът към момента, който не включва изграждането на вече разрешените сгради и на тези, които гласуваме днес, показва, че бул. „Александър Малинов“ е вече с изчерпан капацитет. Само това най-ново застрояване, което добавяме, натоварването ще се увеличи с до 5 на сто. Това пък означава увеличаване на времето за чакане в автомобилите от порядъка на 10 минути допълнително”, коментира Войслав Тодоров без реакция от управляващите.

Първоначално сградите от втория етап на “Гранд Каньон” трябваше да са с височина 114, 84 и 73 метра, но впоследствие параметрите им бяха намалени. В първия етап от строителството, което бе разрешено през 2017 г., се предвиди построяването на хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв. м надземна разгъната площ. Тази фаза би трябвало да бъде завършена през лятото на 2020 г., но по строежа от доста време не личи никакъв напредък.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране