24.03.2024 | 10:37
ГЕРБ атакува Васил Терзиев с компромат за имоти
Какво са намислили нашите колеги за Южния парк и защо искат тези територии да останат частни, попита в отговор кметът на София

По-малко от седмица преди сесията на Столичния общински съвет, на която ще се обсъжда бюджетът на София за 2024 г., както и Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост, ГЕРБ атакуваха кмета Васил Терзиев, че подготвя съмнителна сделка по изкупуване на частни имоти в Южния парк. Бившият шеф на общинския съвет и член на групата на ГЕРБ Георги Георгиев публикува във “Фейсбук” карта на парка и предвидените за придобиване парцели. Георгиев попита защо кметът предлага да се похарчат пари точно за тях. Направи впечатление, че в поста си Георгиев пропуска доста факти от вече провели се обсъждания в комисиите на СОС. На тях евентуалните сделки вече бяха представени и районните кметове, по чиято инициатива всъщност се съставя списъкът с терените, дадоха обяснения защо ги предлагат за изкупуване.

“На снимката е част от Южен Парк-3 част откъм ул. “Козяк” и мол “Парадайс”. В жълто са 75 частни имота в него, които са реституирани, а червените точки са тези 18 частни имота, които Васил Терзиев предлага общината да изкупи. Приличат на дупки на швейцарско сирене, нали? На пръв поглед липсва каквато и да е градоустройствена или управленска мисъл в това да се изкупят за незнайно колко милиона терени в нищото, свободно плаващи в други частни имоти. Липсват разчети колко ще струва това. Защо г-н Терзиев иска да изхарчим парите на гражданите за точно тези 18 имота от общо 75 частни имота в парка? Какви проблеми на парка ще решим така?”, пита Георгиев.

През седмицата кметът на район “Триадица” Димитър Божилов, в чийто район се намират въпросните имоти, поясни пред членовете на комисия по икономика, че предлага точно тях за включване в програмата за 2024 г., тъй като част от притежателите им съдят Столична община, задето не могат да се разпореждат със собствеността си. Божилов каза още, че общината е на път да изгуби част от тези дела и че по тази причина той призовава за реакция и спешни действия.

Георгиев, който присъстваше на заседанието, коментира, че програмата за изкупуване не трябва да се съставя според това кой съди общината, тъй като това ще стимулира и други собственици да заведат дела. В същото време представителят на ГЕРБ не направи предложение как да се реши все по-нарастващият проблем с частните инвестиционни намерения в общинските паркове. В крайна сметка гласуването на доклада за управлението на собствеността единодушно бе отложено с цел имотите в него да бъдат разгледани отново, въпреки че в днешния си пост Георгиев твърди, че “реакция и досега няма”.

През 2020 г. бившият кмет на София Йорданка Фандъкова официално призна, че в годините, в които ГЕРБ управляваше града, общината не е отчуждила или изкупила нито един частен имот в междублоково пространство, парк или градинка с цел той да бъде запазен като зелена площ. През това време статутът на много терени в междублоковите пространства бе сменен и те бяха застроени. През мандатите на Фандъкова регулярно бе създавана работна група, която трябваше да търси частни имоти в паркове, градинки и в кварталите, спрямо които има опасност да се появят инвеститорски апетити. Дейността на тази работна група обаче не доведе до особен резултат.

Кметът Терзиев коментира обвиненията на Георги Георгиев и ГЕРБ. “Не се притеснявайте, колеги от ГЕРБ. Припомням ви, че 15 години ГЕРБ не предприехте реални действия за отчуждаване и допуснахте да изтече мораториумът за строеж върху територии, които общината имаше интерес да придобие за обществено ползване. Заради наследството на ГЕРБ няма как да вземем всички имоти с бюджет за една година. Тази година – 18, следващата – повече и така ще превърнем парковете в цялостни зелени пространства. Комасацията не е добра идея, защото точно “швейцарското сирене” не позволява някой друг да обедини терените и да се появят инвестиционни идеи. Внесеният доклад е рамка за намерение. Всяка сделка за покупка, продажба или друг вид разпореждане с общинска собственост се разглежда в комисиите и се гласува в СОС. Сега може ли ГЕРБ да обяснят какво правиха и защо им е липсвала решителност за отчуждаване на имоти и изкупуване на терени за обществени паркове повече от десетилетие? Защо ГЕРБ не иска Южният парк да си остане парк? Какво са намислили ГЕРБ за Южния парк и искат тези територии да останат частни, а не общински? Чии интереси пази Георги Георгиев и какво иска да прави той в Южния парк?”, попита Терзиев във “Фейсбук”.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране