18.04.2024 | 11:46
ГЕРБ и ДПС задвижиха скандалните екопромени без кворум
Бетонирането на старите решения за екологични оценки за години напред е на финалната права

Скандалните промени на ГЕРБ и ДПС в закона за опазване на околната среда бяха прокарани на второ четене в комисията по икономическа политика и иновации без кворум, поради което нямаше и никакви обструкции при приемането им. Става дума за много сериозно прекрояване на условията за екологични оценки и оценка на въздействието на околната среда за големите инвестиционни проекти у нас, което ще има значителни последици върху икономиката на страната и опазването на околната среда.

Промените са дело на депутати от ГЕРБ и ДПС и се промушват по любимия начин на двете партии – през преходни и заключителни разпоредби на закон, който няма нищо общо с темата. При това за носител се използва проект, свързан с европейски регламенти и внесен от Министерския съвет, което даде основание на Александър Иванов от ГЕРБ нагло да твърди, че отсъстващите депутати от ПП-ДБ бойкотират собствените си промени.

Промените, които засягат основни положения в екологичното законодателство, не минават през ресорната комисия именно защото се намират в закон, който няма нищо общо с темата. Самото заседание на комисията беше също толкова абсурдно. В него участваха едва деветима от 21 депутати, а промените бяха приети с десет гласа “за” и нито един “въздържал се” и “против”. Искрен Митев от ПП-ДБ се появи за няколко минути да поиска проверка на кворума, след което бързо стана от заседателната маса, за да не участва в преброяването. С помощта на подписи от отсъстващи депутати, заседанието бе легитимирано. Това обаче не промени факта, че промени от огромно значение се придвижват към второ четене в пленарна зала по спорен начин.

В комисията само трима души застанаха на страната на разума и те не бяха депутати – Тома Белев и Борислав Сандов от “Зелено движение”, което тези дни вдигна ръце от ПП-ДБ и обяви, че се отделя от тях, и Андрей Ковачев от сдружение за дива природа “Балкани”, което е активно около строежа на АМ “Струма”.

Припомняме какво предвиждат скандалните промени:

– удължава се срокът, в който действат решенията за освобождаване от екологична оценка и ОВОС от 5 на 15 г.;

– вече влезлите в сила решения за освобождаване от екологична оценка и ОВОС да се удължат с десет години;

– премахва се възможността за обжалване на втора инстанция на решения на министъра на околната среда по инвестиционни предложения, които се отнасят до обекти с национално значение и стратегическа важност. Тя трябваше да влезе в сила от юли.

Ще спрете инвестиционния процес в България, предупреди Белев депутатите. Нито едно ново инвестиционно предложение няма да мине при такова удължаване на старите срокове, обясни той. Сандов припомни, че отнемането на двуинстанционното производство нарушава Орхуската конвенция, по която България е страна. Той отбеляза и колко порочна практика е да се внасят промени между първо и второ четене, които нямат общо с предмета на основния законопроект. Природозащитниците посочиха още, че 15 години е прекомерно дълъг срок за околна среда, която не е статична.

След изказванията, Александър Иванов предложи “редакционна” поправка 15-те години да се намалят на 10. Станислав Анастасов от ДПС, който е председател на комисията по околна среда, направи доста остри изказвания срещу противниците на промените. За част от постъпилите становища каза, че са писани от хора, които “не са на нивото на някой, който би имал грижа за човек, камо ли за околна среда”.

Източник: “Сега”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране