05.06.2024 | 10:53
ГЕРБ превзе и “Ел Би Булгарикум”
Бивш шеф на фонд "Земеделие" поема държавна компания. Живко Живков се е издигнал при ГЕРБ и две служебни правителства

Кадър, издигнал се при ГЕРБ и две служебни правителства, е назначен за нов изпълнителен директор на държавната компания за млечни продукти „Ел Би Булгарикум“. Това се случва след стачката във видинския клон на предприятието миналата седмица и изразеното впоследствие недоволство от страна на (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски срещу ръководството на дружеството, което бе назначено миналата година по време на кабинета на Николай Денков с мандата на ПП-ДБ.

За промените съобщи днес Министерството на икономиката и индустрията (МИИ). В състава на Съвета на директорите на „Ел Би Булгариум“, който вече е вписан в Търговския регистър, влизат Живко Живков, Надя Стефанова и Спасин Крайчев.

На свое заседание новият борд е избрал за изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД Живко Живков.

Живков, Стефанова и Крайчев заемат местата на Христо Михайловски, Анна Радовска и Ивайло Лилов – досегашен изпълнителен директор. Така е сменен целият борд на компанията, показва справка в Търговския регистър.

Миналата седмица министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов поиска от принципала на дружеството ДКК спешна смяна на предишното ръководство и назначаване на ново, припомнят от МИИ. До настояването за оставки се стигна след среща на министъра със синдикатите и протестиращи служители от „Ел Би Булгарикум“, по време на която бяха откроени редица натрупани проблеми. Сред тях бяха нарушаване на диалога между работниците и ръководството, искания за увеличаване на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд, както и сигнали за голямо количество натрупана готова продукция, за която има риск да не бъде реализирана на пазара, напомнят от ведомството.

Живко Живков е магистър агроном от Лесотехническия университет в София, той е и магистър по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и магистър по бизнес администрация от Стопанската академия в Свищов. Има богат опит в управлението в държавния и в частния сектор. Г-н Живков е заемал различни длъжности в ДФ „Земеделие“ – регионален директор ОД на ДФЗ гр. Велико Търново, зам.-изпълнителен директор на ДФЗ и изпълнителен директор на ДФЗ. Той има опит и в управлението на проекти по програми на ЕС и търговия със земеделска продукция, земеделски машини и др. в компании в частния сектор, се посочва в изпратената до медиите негова визитка.

Надя Стефанова е завършила счетоводство и финанси в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Тя е и магистър по общински финанси и икономика на публичния сектор и по мениджмънт и маркетинг на международния бизнес в същия университет. От 2021 г. до момента г-жа Стефанова е финансов контрольор в Национална електрическа компания. Работила е и като експерт в Комисията за финансов надзор и в Национална компания индустриални зони. Била е и експерт по осигуряването в Национален осигурителен институт – Кюстендил.

Спасин Крайчев е инженер технолог, магистър от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Има богат опит в търговията с мляко. Над 10 години е бил изпълнителен директор на компании, чиято дейност е свързана с изкупуване, производство и продажба на мляко и млечни продукти. През годините е работил като технолог, заемал е и различни длъжности в промишлени предприятия, информират от МИИ.

От ведомството всъщност са сгрешили името на последния. Фамилията му е Карайчев, а не Крайчев.

Новият изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков бе назначен за шеф на ДФ „Земеделие“ през февруари 2017 г., когато на власт бе първото служебно правителство на президента Румен Радев – тогава премиер бе Огнян Герджиков, а земеделски министър – Христо Бозуков.

Живков остана директор на фонда и при третото правителство на Бойко Борисов, когато ГЕРБ бе в коалиция с „Обединени патриоти“. През юли 2019 г. обаче подаде оставка след арести във фонда и емоционална реакция на Борисов.

Живков пък е станал зам.-шеф на ДФ „Земеделие“ през 2014 г., когато на власт бе друго служебно правителство, но назначено от експрезидента Росен Плевнелиев. Тогава премиер бе Георги Близнашки, а земеделски министър – Васил Грудев. Последният е кадър, свързан с ГЕРБ.

Живко Живков е и изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/. Той бе активен участник в част от протестите при правителството на Денков.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране