02.06.2024 | 16:31
ГЕРБ провалиха опита за изслушване на Главчев за скандала с резолюцията за Сребреница
След две регистрации зам.-шефката на парламента Росица Кирова от ГЕРБ отчете, че присъстват само 69 души

Очаквано парламентът не събра кворум и опитът да се изслуша служебният премиер Димитър Главчев за скандала с резолюцията на ООН за клането в Сребреница се провали. В залата присъстваха от ПП-ДБ, по чиято иницатива бе насрочено извънрендното заседание, ИТН и един независим депутат.

След две регистрации зам.-шефката на парламента Росица Кирова от ГЕРБ отчете, че присъстват само 69 души.

“Желая ви на всички хубав ден”, заяви тя и прекрати заседанието.

ДПС също не се появиха. Ден по-рано БСП и “Възраждане” казаха, че няма да присъстват.

Главчев, който е и външен министър, трябваше да бъде изслушан заради заради изнесените документи за това, че е наредил на постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева да гласува от името на България с “въздържал се”, независимо че страната ни е сред вносителите на документа, с който миналия четвъртък бе утвърдена датата 11 юли за “Международен ден в памет на геноцида в Сребреница”. Тя обаче отказала. Според неофициална информация до нареждането на Главчев, който е и външен министър, се стигнало след натиск от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по молба на сръбския президент Александър Вучич. От ГЕРБ публично отричат да са се месили на Главчев, а служебното правителство съзря “хибридна атака” в скандала.

В събота дългогодишният кадър на ГЕРБ Главчев отново не обясни защо е поискал България да гласува с “въздържал се”, вместо това обяви, че няма да коментира “криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза по взимането на решения”.

“Скандал няма, някой се опитва да направи скандал. Имаме официална позиция, изразена чрез гласуване на нашия постоянен представител в ООН. Не знам защо се пропуска този факт и се преминава през работни документи, част от процеса на взимане на решения. Всеки, който елементарно е запознат как се взима решение знае, че това е процес. Той всъщност завършва, след като бъде изразена позицията с гласуване”, каза още той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране