09.06.2024 | 20:06
ГЕРБ с убедителна победа! ДПС май изпреварва ПП-ДБ, “Величие” е на ръба
Изключително ниска избирателна активност

ГЕРБ-СДС спечели убедително изборите за национален и европейски парламент. Това сочат данни от предварителните екзитполове.

Партията на Бойко Борисов печели парламентарния вот с огромна преднина пред останалите.

На този етап Движението за права и свободи се нарежда на второ място, като оставя зад себе си “Продължаваме промяната”-“Демократична България”. Разликата обаче е минимална и ПП-ДБ може да изскочи пред ДПС.

Партията на Ахмед Доган има голям шанс да увеличи парламентарната си група, след окончателното преброяване на гласовете от чужбина.

“Възраждане” заема четвърто място, а пето място засега остава за “БСП за България”.

Партия “Има такъв народ” е на шесто място.

Голямата изненада на националния вот се казва партия “Величие”. Формацията е ръководена от бившия офицер от НСО Николай Марков, а в нея голямо участие има и ексдепутатката Виктория Василева.

“Величие” е на ръба на влизане в Народното събрание, а съдбата й ще бъде решена след окончателното преброяване на бюлетините.

Резултатите от екзитпол не отчитат гласовете от чужбина, като ДПС се очаква да получи силна подкрепа от Турция, по-сериозен прилив на гласове от Европа се очаква да дойдат за ПП-ДБ, но и за “Възраждане”.

Ето защо за момента единственото сигурно нещо е първото място на ГЕРБ, но разпределението на местата в парламента ще зависи от гласовете за останалите пет партии, както и дали там ще пробие седми участник.

Избирателната активност е изключително ниска. Според “Галъп” към 19:00 часа тя е 29 на сто. Според експерти това показва бойкот на избирателите.

По отношение на евровота на този етап ГЕРБ-СДС вкарва шестима евродепутати, като отново е лидер. ПП-ДБ, ДПС и “Възраждане” са с равен резултат и ще имат по трима евродепутати, а БСП ще има двама свой представители в Брюксел.

Резултатите от преференциите ще подредят окончателния списък на кандидате за Европейския парламент.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране