17.05.2019 | 2:30
Героят от сенките
Цацаров иска правомощията на главния прокурор да бъдат ограничени, делата му да подлежат на контрол и т.н. Само дето това трябвало да важи за този след него
Павлета Давидова

Неведнъж главният прокурор Сотир Цацаров е показвал, че е човек със специфично, но доста точно чувство за хумор. Затова и последната му шумно отразена от медиите акция кара доста хора да се чудят дали отново не се шегува с някого. В края на мандата си Цацаров реши да се покаже като строг блюстител на реда и уж погна политиците и хората, заемащи висши публични длъжности.

Още преди Цацаров да оглави прокуратурата беше ясно, че в България много политици се разпростират и харчат доста нашироко. Съмненията, че родната власт “усвоява” за лична облага, не са от вчера или от миналата седмица. Цацаров обаче реши да го играе герой едва в края на мандата си. Или поне на думи. Този филм вече сме го гледали. Ако е в добро настроение, скоро прокуратурата може да спретне бърз брифинг, на който гръмовно да обяви обвиненията си срещу някого. А после ще потули в мъглата липсата на събрани доказателства и осъдителни присъди. Ако сте забравили – преди време у нас пристигнаха чужди дискове с офшорни сметки на българи. Някой да чу нещо за разследвания и арести?

Инак смелият Цацаров иска правомощията на главния прокурор да бъдат ограничени, делата му да подлежат на контрол и т.н. Само дето това трябвало да важи за този след него. Всичко останало било прибързано. Добре му е на Цацаров да е всесилен поне още няколко месеца. После следващият да му мисли. Седемгодишната власт добре му се отразява – усвоява политическото и управленско протакане и мислене. Толкова добре вирее в мъглите български, че почти му се получава да изглежда балансьор. Хем обслужва гербаджиите, хем уж чува президента. А през това време прокуратурата все повече се превръща в удобен призрак да се плашат неудобните.

Напъните на Цацаров да изскочи като герой от мъглата будят въпроси какво е решил да прави след няколко месеца, когато мандатът му приключва… Може би тогава ще разберем в чий любимец се е превърнал и кой оценява най-доволно прокурорските му действия и най-вече бездействия.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране