20.05.2024 | 10:52
Главчев постила за ново управление на Борисов
Служебното правителство се стреми да не допуска никакво напрежение, докато на свой ред се захвана с масови рокади

Мина над месец от началото на мандата на кабинета “Главчев”, в който служебното правителство положи сериозни усилия да навакса негативите около безумните смени на министри. След фалстарта, служебният премиер Главчев е свръхреактивен и се стреми да не допуска никакво обществено напрежение, като кризите в един или друг сектор се адресират светкавично. Това поведение като темпо напомня класическия Борисов и със сигурност е силен контрапункт на пълния хаос в координирането на позиции в “некоалицията”.

Докато се придържа към доста простичката и ефективна пиар политика на недопускане на трупането на напрежение заради мудност на институциите, в действията на кабинета обаче личат дългосрочни намерения – това е поредното служебно правителство, което не възнамерява да ограничава мандата си до организация на изборите. За разлика от предходни кабинети на президента, то вече си има и алиби – изменена Конституция и променени властови отношения между партии, президент и служебен кабинет. С какво се захвана служебното правителство извън обичайната текуща работа на институциите?

 

Явно координиране с ГЕРБ и ДПС в ключови сектори като енергетика и земеделие

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разгневи на внушенията, че реди служебното правителство, но с аргументите, които изтъкна, на практика призна, че счита това за напълно нормално. От думите на Борисов излезе, че това е бил изначалният замисъл на новата конструкция на служебната власт – действащият парламент в лицето на съществуващото парламентарно мнозинство да носи отговорност за служебния кабинет. Борисов дори обяви, че при писането на тези текстове от Конституцията си „говорели“ как поне 10 години ще действат в блок с ПП-ДБ и ДПС.

Въпреки опитите за разграничаване на служебна власт от партийна лоялност, координирането с ГЕРБ и ДПС, е повече от явно, особено в сектори като енергетика и земеделие. Тук показателна бе срещата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски с миньорите и енергетиците от Маришкия басейн, на която двамата лидери отчетоха като обещано и изпълнено намерението да се гарантира непрекъсната работа на мините със солидно ежегодна инжекция от бюджета. По тази тема служебното правителство дори се престара с бързането да отрази волята на Народното събрание, като първо прие решение за отпускане на 200 млн. лв. за завишаване на капитала на Мини „Марица Изток“, а после в рамките на същия ден – 26 април, взе второ решение за корекция на сумата на 250 млн. лв. Първото число бе предложено от ГЕРБ – хората на Борисов настояха бюджетът да отпуска в продължение на 5 години по 200 млн. лв. за рекултивация на терени на мините, а по искане на ДПС годишната сума бе завишена на 250 млн. лв. за сметка на съкращаване на срока на 4 години.

Бързата оставка на първия служебен министър на земеделието Кирил Вътев е показателна за координирането на действията на служебното правителство с ГЕРБ и ДПС и в този ключов сектор. Земеделците открито искаха подкрепа от Борисов и Пеевски за отстраняването на Вътов още в края на миналата година, като може да се твърди, че е по-изненадваща появата му в служебния кабинет отколкото смяната.

 

Стиковането на действията в тези сектори,

 

в които интересите възлизат на милиарди, върви ръка за ръка с подмяна на ключови кадри. Тези подмени надали се правят с хоризонт изтичане на мандата на служебния кабинет, който е съвсем кратък. За подобни масови смени прозират нагласи Главчев да се задържи задълго или увереност, че следващо редовно правителство ще е доминирано от същите партии.

Подмяната на кадри е особено видима в енергетиката, където дотук има промени в бордовете на 4 енергийни дружества. Първата задача на БЕХ в мандата на Главчев бе да смени директора на „Мини Марица Изток“, промени има и в бордовете на НЕК и „Минпроект“, бе сменен изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева. В дружествата под шапката на ДКК нови попълнения има в „Авионамс“ и „Кинтекс“, смени от началото на май има и в борда на самата ДКК.

Рокадите в тези ключови държавни дружества не са случайни и за пореден път ставаме свидетели как законовото изискване за конкурси се заобикаля през назначаване на временни членове.

Че кабинетът Главчев постила за по-дълъг хоризонт личи и по рокади в други държавни структури като Патентното ведомство, АПИ, ДНСК.

 

Главчев изпреварва протестите като супергерой

 

Този служебен кабинет много напомня по стил кабинетите на Борисов в подхода си към ситуации на избуяващи недоволства. Главчев буквално като супергерой се опитва да изпреварва протестите и не дава възможност на недоволните дори да дадат пресконференция, като успява да се срещне с тях предварително. След тежкия гаф с болницата „Мама и Аз“ Главчев успя да изпревари пресконференцията на Обществения съвет за Национална детска болница и да се срещне с членовете му предварително, светкавична среща бе организирана с недоволстващите синдикати в сектор висше образование с последвало светкавично превеждане на парите. На фона на бързината, с която реагира служебното правителство в такива случаи, прави впечатление бавното отиграване на много взривоопасния казус с процента на увеличение на пенсиите, където някои наблюдатели заподозряха целенасочено бавене на реакцията с цел нагнетяване на напрежение. ПП-ДБ паднаха в този капан, като обявиха, че държавата се кани да открадне от пенсионерите 100 млн. лв. с увеличение на пенсиите от 10% от юли вместо заложените в бюджета 11%, но същата тази държава в лицето на Надзорният съвет на НОИ взе решение процентът да е 11.

Бързите действия на служебното правителство на фона на много забавени въпроси от предходния кабинет накланят везните директно срещу ПП-ДБ, макар че със сигурност за хаоса по отделни теми при Денков принос са имали много партии. Като почивка за аудиторията идва и ваканцията на парламента– надали и на най-големите фенове на парламентарната демокрация им липсват цирковете от пленарна зала. Предстои да наблюдаваме такъв съвсем скоро – заради прокараното от ПП-ДБ извънредно и напълно ненужно заседание за увеличението на пенсиите.

Източник: “Сега”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране