01.04.2024 | 21:35
Главчев ще е в конфликт на интереси като служебен премиер
Смисълът на промените е да не се демотивират евентуалните кандидати да приемат, тъй като без законовите промени те биха изгубили позициите си, след като приключат дейността си като служебен министър-председател, каза Благовест Пунев

Смисълът на промените е да не се демотивират евентуалните кандидати да приемат, тъй като без законовите промени те биха изгубили позициите си, след като приключат дейността си като служебен министър-председател. Това каза в предаването “Денят на живо” по Нова Нюз бившият конституционен съдия Благовест Пунев по повод свиканото утре извънредно заседание на парламента с една точка – окончателното приемане на промените в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ и ДПС. Целта е да може определеният за служебен премиер Димитър Главчев да поеме поста, защото досега тази възможност не съществуваше.

Досега в закона беше записано, че управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ участва, или на международни организации, свързани с нейната дейност. С промените към тези изключения се добавя и заемането на длъжността на служебен министър-председател. Ако някой от шефовете на банката заеме този пост, му се позволява да излезе в неплатен годишен отпуск, докато упражнява функциите на премиер. Така се цели същият човек да може да се върне след това обратно на поста си в БНБ. Със същия законопроект се правят промени и в Закона за Сметната палата и в Закона за омбудсмана. За шефа на Сметната палата и омбудсмана и техните заместници се предвижда същата възможност – да изпълняват по изключение длъжността на служебен министър-председател, както и да излязат в неплатен годишен отпуск, докато оглавяват служебно правителство, така че впоследствие да могат да се върнат на досегашните си постове.

При номинирания за премиер Димитър Главчев има известен конфликт на интереси, тъй като дейността на Сметната палата засяга целесъобразното разходване на публичните финанси. Председателят на тази институция като шеф на изпълнителната власт ще се разпорежда с публични финанси. Въпросът е проблемен, би могло да се постави пред Конституционния съд, заяви Пунев.

Номинациите ще се правят след разговори с партиите, но той ще поеме отговорността за решенията си за министри и президентът ще бъде длъжен да издаде указ за назначаването на служебното правителство, т.е., действията му са при обвързана компетентност. А при предишното положение беше обратното, президентът беше шеф на изпълнителната власт, превръщахме се в свръхпрезидентска република, посочи бившият конституционен съдия.

При сегашното положение президентът остава на поста си, като ще има и възможност за контрол върху изпълнителната власт, добави той.

По думите му служебното правителство ще работи като пълноценен кабинет.

По отношение на конституционните промени в частта им за съдебната реформа няколко неща са радикалните и новите. Основното е, че главният прокурор вече не е на върха на субоординираната пирамида, както досега, заяви Благовест Пунев.

Той отбеляза, че това, което е направено през изминалите девет месеца за съдебната реформа, е достатъчно, въпросът е как ще се прилага.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране