02.05.2019 | 0:52
Гор-чи-во! Бетонни пейки свързват Фандъкова и Пеевски завинаги
Права е столичната кметица: пейките не струват 10 хилядарки, а 10 218,60 лева
Кметът на София Йорданка Фандъкова наистина смята българите за идиоти. Фалшива новина била информацията за скъпи и прескъпи пейки, с каквито общината щяла да „премени“ града. Не били обикновени пейки, както пишели вражески медии, а нещо невиждано досега в световната архитектура.

От общината връщат топката с уточнение: „Не отговаря на истината и твърдението, че цената на градска пейка в Зона 4 – с изпълнител „ПСТ Груп“ ЕАД, е 10 000 лв. Видно от публикуваното ценово предложение на избрания изпълнител доставката и монтажа на пейка с класически дизайн струва 848 лв. за брой. Общо в зоната ще бъдат поставени 50 такива пейки. В ценовото предложение е посочено, че в зоната ще бъдат доставени и монтирани и 11 броя монолитни каменни елементи с пейки с единична цена 10 218,60 лв. Те представляват големи елементи от лят камък, които се изливат на място и върху тях се монтират дървени пейки. По проект те са предвидени в зоната на „Ал. Невски“ и Военния клуб, където СМР все още не е стартирало и не могат да бъдат видяни на място“.

Прави са хората: не струват 10 хилядарки, а 10 218,60 лева.

Ще ги правят тези пейки „ПСТ груп“. Както си му е редът. Те печелят доста от проектите в столицата, че и извън нея. Защо са иновативни, не търсят връзки и предлагат най-доброто.

„Капитал“, 20.02.2016 г.

“ПСТ груп. Компанията няма документирана връзка с Пеевски, но за влиянието му в една от най-големите строителни фирми в страната се заговори през 2014 г., когато ПСТ сменя за пореден път собствеността си. През април 2013 г. дружеството премина от пътния холдинг на Васил Божков към офшорни компании, свързани с Първа инвестиционна банка. В борда влязоха Иван Шарланджиев и Петко Хитров, които бяха в управата на свързаната с банката пловдивска фабрика “Юрий Гагарин” (специализирана в отпечатването на опаковки за цигарената индустрия). Година по-късно последва нова сделка – “Ди Ви Ти Джи България” (собственост на офшорка от Британските Вирджински острови) и “Галиано уърлдуайд лимитед” (също от Вирджинските острови) прехвърлиха всички акции на кипърското Kolvik Services Ltd.

Тук информация за собствеността липсва, но твърдението в строителния сектор през 2014 г. беше за поделено участие на Пеевски и ПИБ, като всеки има свой директор начело на компанията. Извън “Хемус” напоследък ПСТ спечели и още няколко общински поръчки.

„Трансмедия“, 20.01.2017 г. Търгът (за отсечка на „Хемус“) се обжалва и от „ПСТ Груп“. Компанията е с неясна реална собственост, макар че номиналният собственик е ясен – кипърското Колвик сървисис. В нея са съсредоточени остатъците от пътностроителния бизнес на Васил Божков след фалита му в периода 2011 – 2012 г. „ПСТ Груп“ е заложена изцяло в Първа инвестиционна банка по кредит от 55 млн. лв. Доскоро източници от строителния бранш определяха „ПСТ Груп“ като споделена собственост между Делян Пеевски и собствениците на ПИБ Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев. И като компания, ползваща се с добрия поглед на ГЕРБ.

По информация на „Студия Трансмедия“ „ПСТ Груп“ е краен участник в няколко цесии с кредити на компании, свързвани с Делян Пеевски и кредитирани от КТБ. Тези цесии са преминали през ПИБ и са продадени от банката в опит да изчисти портфейла си в края на 2015 г. заради проведените по-късно стрес тестове.

В борда на директорите й присъстваше бившият изпълнителен директор на „Трейс груп холдинг“ и смятан за близък до Пеевски Цветан Цонев. През миналата година Цонев беше заменен като представляващ компанията от бившия зам.-министър на транспорта в кабинета Борисов 1 Камен Кичев“.

През 2016 г. „Биволъ“ пише: „ПСТ-Груп”, за която се твърди, че е свързана с Делян Пеевски. Едноличен собственик на „ПСТ груп” (в миналото „ПСТ холдинг”) АД е кипърската офшорка „Колвик сървисиз”. Според „Биволъ” зад „Колвик…” се крие лицето Ники Тенекедзи, а той я купува от Георгиус Георгиу. Излиза, че два от най-горещите казуси от последните седмици – спрените обществени поръчки за „Хемус” и ски зоната в Банско, са тясно свързани“.

Това са само част от публикациите за „ПСТ груп“ ЕАД. Преди няколко месеца, в края на 2018 г. е подписан договор за проектиране и строителство на 1.4 км от трасето след тунел “Железница” на автомагистрала “Струма” в посока Крупник. Съобщението е на агенция “Пътна инфраструктура”. Участъкът ще бъде изпълнен от “ПСТ Груп” ЕАД срещу малко над 22.13 млн. лева с ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.

Над 22 млн за 1,4 километра. Наистина няма такива цени в целия свят. В смисъл толкова справедливи и корекни към данъкоплатците.

Дали Фандъкова знае всички тези неща? Боже… Та тя си гледа работата и не обръща внимание на злостните нападки от вражески медии. Нея я интересува единствено щастливото бъдеще на столичани. За това бъдеще дава мило и драго, дори каменно-блокови пейки, от които само едната е на цената на два автомобила втора ръка от среден клас. Коли, каквито повечето българи едва успяват да си купят, а за други са само мечта.

Фандъкова не е чувала за Пеевски, нито за връзката му с „ПСТ груп“. Питайте я и ще се убедите. Откъде да чуе, жената, като от сутрин до вечер е на обектите на новия живот. Освен това няма и понятие, че медиите, които обективно я обсипват с панагирици, са на същия този Пеевски. Скромността й не й дава дори възможност да се замисли за тези дребни неща.

Затова всички толкова много я обичаме. Нашето Данче! С Пеевски наистина ще преобрази града.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране