26.03.2024 | 22:28
Градският прокурор: Бакалова сама е търсила Мартин Божанов – Нотариуса
Депутатите не разнищиха нищо около кръга на Нотариуса, но чуха за "нездрав интерес" към чужди мъже

Ивайла Бакалова сама е потърсила адвоката Емил Писков и Мартин Божанов – Нотариуса. Това обяви пред медиите градският прокурор Илиана Кирилова, преди да влезе на изслушване пред парламентарната комисия, която проучва дейността на Божанов. След това Кирилова го повтори и пред депутатите. В крайна сметка обаче нямаше особен смисъл от продължилото над 4 часа заседание.

А то изобщо не тръгна гладко, защото се явиха едва 8 от 17-те му членове. ГЕРБ и ДПС бламираха комисията и затова нямаше кворум. Това предизвика разправии дали изобщо може да има заседание. В крайна сметка председателят Никола Минчев (ПП) определи, че няма проблем комисията да прави изслушвания и без кворум. Този спор обаче се проточи много дълго, чуха се и реплики, че това е цирк и предизборна кампания на ПП, че магистратите са викнати, само за бъдат снимани и тричани. Хамид Хамид (ДПС) пък заплаши, че утре ще внесе предложение Минчев да бъде махнат като председател на комисията. Хамид допълни, че щял да предложи тя да бъде оглавена от Атанас Атанасов, защото “той днес много плака”, явно визирайки събитията от по-рано в парламента и дебатите около обявяването на мандата на ГЕРБ за неуспешен.

Шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова, пък, напусна залата, обяснявайки, че тя ще говори само при кворум, за какъвто ще чака 30 минути отпред. И в крайна сметка напусна. Всъщност ръководеният от Точкова инспекторат едва напоследък прогледна за скандали като “Нотариуса” и “Осемте джуджета”. Преди да си тръгне, Точкова предупреди, че ще се замисли дали да приеме нова покана да се яви в комисията.

Градският прокурор Кирилова, която преди 2 седмици в последния момент отказа да се яви в комисията, пък определи дебатът на депутатите като срамен. Все пак тя остана и им обясни, че от вчера има разпитани двама свидетели, които разказват, че именно Ивайла Бакалова е потърсила връзка с Писков и Божанов. По думите ѝ Бакалова е разговаряла от чужд телефон с Мартин Божанов и е търсила правна помощ. Свидетелите застават с имената си, не са анонимни или защитени, допълни Кирилова. (Какво разказа Ивайла Бакалова пред парламентарната комисия си припомнете тук.)

“Тя сама отива в дома на тези хора, сама иска среща, търси правна помощ от тях, те и казват, че не познават Божанов, но познават Писков”, каза Кирилова. По думите ѝ адвокат Писков отива в този дом (на познатите на Бакалова), но свидетелят твърди, че адвокатът не е искал да се среща с Бакалова. Посочил е някакъв висок хонорар, с цел да се откаже г-жа Бакалова”, допълни Кирилова.

Има жалба от Емил Писков и Мартин Божанов до районна прокуратурата срещу Ивайла Бакалова за незаконни записи, които тя е изготвила, каза градският прокурор. Кирилова каза, че свидетелите са притеснени от тези записи, защото са правени от техния дом. Бакалова ги е уверила, че това няма да бъде излъчено. “Действително не е излъчено, но имаме запис, на който се виждат лицата, чийто дом е посетила Ивайла Бакалова”, допълни градският прокурор. Записът на разговора на Бакалова с Божанов е част от филма “Списък за бърз контрол” на Антикорупционния фонд, чрез който Божанов беше осветен като съдебен брокер.

Кирилова се ядоса на коментара на Бойко Рашков от ПП-ДБ, че има данни, че тя се познава с Нотариуса. Прокурорката отрича това. Думите на Рашков я предизвикаха да си тръгне, казвайки, че “прокуратурата не може да бъде поставяна на колене”. Нейната теза е, че в прокуратурата няма кръгове и “семейства”. Тя не отрича, че познава Петьо Петров, но отрича той по някакъв начин да е влиял на работата ѝ.

СЕМЕЙЩИНИ

Настимир Ананиев (ПП-ДБ) много се вълнуваше от прастария проблем за семействата, които работят в съдебната власт. Зам.-градският прокурор Божидара Ганева – Димова, например, е съпруга на шефа на апелативната прокуратура Радослав Димов. Тяхна кума пък е доскорошната шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Зам.-градският прокурор обясни, че от години не поддържа контакти с кумата си Зартова, защото “тя имаше нездрав интерес към моя съпруг”. Прокурорката обаче не влезе в детайли какво има предвид под това.

Тя увери, че не е участвала под никаква форма в разследванията, свързани със Зартова, Нотариуса и “Осемте джуджета”. “Аз и още един колега от миналата година сме подложени на невероятен натиск по делото на Божанов, заплашвани сме и сме с охрана с колегата ми. Информацията беше, че ще започне атака и в медиите и че ще бъде изкарана интимна моя връзка с колега, което е потресаващо”, разкри Димова.

Всъщност нейното изслушване не беше в дневния ред за разлика от това на съпруга ѝ. Прокурор Димов обясни пред комисията, че знае за Мартин Божанов от времето, когато е бил зам.-районен прокурор. Той работел “при един нотариус” близо до районната прокуратура и се въртял в региона. Прокурорът пък знаел, че той се занимава с имотни измами.

“Като един обикновен измамник, нищо по-спеицално, не се е набивал на очи”, обобщи той.

Димов каза още, че не е ходил в клуба на Нотариуса SS, но е бил в заведението “Осемте джуджета”, което се сочи като щаб на Петьо Петров – Еврото. Бил обаче само клиент, защото там имало “изключително добра кухня”. А на забележките, че съпругата му е шеф в прокуратурата, Димов отговори, че тя е “изключителен прокурор”.

Като такава определи и дъщеря си следователят Ясен Тодоров, който също дойде по своя воля в комисията, за да заяви, че не е от никакви кръгове, а Петьо Петров дори имал много отрицателно отношение към него след 2004 г. Дъщерята на Тодоров работеше в пресцентъра на прокуратурата, докато той беше член на Висшия съдебен съвет, после стана прокурор в Сандански, а накрая се премести в София. Пред комисията днес Тодоров обясни, че и зет му вече е в системата – спечелил конкурс и е в следствието в Габрово.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране