14.03.2024 | 21:38
Градският прокурор отказа да се яви в НС по скандала “Нотариуса”
Кирилова припомня на депутатите вчерашното становище на Асоциацията на прокурорите, че "паралелни "разследващи" формации, които твърдят, че търсят истината, но реално организират зрелища, в рамките на които магистрати биват унижавани публично"

Градският прокурор Илиана Кирилова няма да се яви днес за изслушване в във Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса. Това обяви прокуратурата, като разпространи писмото на шефката на Софийската градска прокуратура до председателя на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ). Изслушването на Кирилова е единствената точка в дневния ред на комисията за днес.

Кирилова обяснява на Минчев, че прокуратурата води своите битки в съдебната зала, освен това ако говори по делата, свързани с убития на 31 януари Мартин Божанов – Нотариуса, може да попречи на разследванията. Напомня още, че градската прокуратура е единствената, която води дела срещу хора с имунитет, в това число и депутати и заради е във възможен конфликт на интереси. Кирилова припомня още решение на Конституционния съд от 2017 г., според което прокуратурата не може да информира депутатите за конкретни дела.

В писмото си до Минчев тя обяснява, че е служебно запозната, че се водят няколко досъдебни производства, свързани с “евентуални групи на влияние в Софийската градска прокуратура”. Казва също, че е дала интервю “пред една медия”, имайки предвид участието си в предаването (О)позиция на “Сега”.

“Изнасянето на друга информация по въпросните досъдебни производства, евентуален предмет на заседание на Временната парламентарна комисия, би могло да попречи на разследванията, както и да окаже влияние на хода на съдебното производство – нещо, което като прокурор не бих могла да допусна”, посочва Кирилова.

“Правото е точна наука. (…) Когато без мисъл се изричат тежки думи като „организирана престъпна група“, „мафия“, „корумпирани“, от страна на народни представители и други организации, това срива авторитета на всички държавни институции”, сочи още Кирилова, явно говорейки за досегашните заседания на временната комисия, в които се чуха най-различни обвинения към прокуратурата. Ивайла Бакалова и съпругът й разказаха как спецправосъдието е действало като наказателен отряд, а бившият районен прокурор на София Невена Зартова говори как магистратите около Петьо Петров – Еврото с гордост са се наричали “семейство”.

Кирилова припомня на депутатите вчерашното становище на Асоциацията на прокурорите, че “паралелни “разследващи” формации, които твърдят, че търсят истината, но реално организират зрелища, в рамките на които магистрати биват унижавани публично”.

“Формата на изслушване, която предполага свободни интерпретации и коментари от страна на присъстващите, може да има негативен ефект и да повлияе не само върху текущи разследвания, водени в СГП, но и спрямо вътрешното убеждение на съдебните състави по висящи съдебни производства”, обяснява още Кирилова.

“Намирам явяването ми пред Временната парламентарна комисия за неподходящо, поради което се налага учтиво да отклоня поканата Ви. Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото”, завършва Кирилова.

Заради нейното отсъствие временната парламентарна комисия не успя да проведе заседанието си. “Постъпи писмо от административния ръководител на СГП Илияна Кирилова, че учтиво отклонява поканата за участие в комисията”, заяви председателят на комисията Никола Минчев. Ще подновим поканата, тя е задължена да дойде пред парламентарната комисия, посочи той. Минчев добави, че отказът да се яви пред комисията е изпратен от прокурор Кирилова половин час преди началото на заседанието, а е поканена още в понеделник.

Той посочи, че ще бъдат изпратени покани за изслушване към и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и към двамата бивши главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров.

Отсъствието на Кирилова предизвика реакции на определени депутати. Настимир Ананиев от ПП-ДБ изрази недоумение защо Кирилова се е изплашила. “Имах няколко въпроса към нея и не знам защо не се е явила”, обяви той и попита по какъв начин са назначение шестимата заместници на Илияна Кирилова, като 4 от тях са заобиколили процедурата с конкурс и са назначени по изключение.

Бойко Рашков, също от ПП-ДБ, заяви, че неявяването на шефа на СГП не може да остане незабелязано и депутатите да мълчат. “Малко са ѝ шест заместници. Пожелавам ѝ Сарафов да ѝ назначи още 6 заместници”, заяви Рашков. Той заяви, че ще пита дали Кирилова има нещо общо с Пепи Еврото. “Той е бил дълго време неин ръководител, като шеф на следствието и то поставен там от бившия главен прокурор Сотир Цацаров”, коментира Бойко Рашков, цитиран от БГНЕС.

Мирослав Иванов, отново от ПП-ДБ, смята, че Кирилова толкова късно е уведомила комисията за отсъствието си, за да не могат членовете на комисията да поканят други за изслушване. “Апелирам да се изпрати ново писмо към Кирилова и се надявам в следващо заседание тя да присъства”, подчерта Иванов.

БСП пък заявиха, че ще осмислят участието си в комисията. “Недоумявам защо вече втора седмица не провеждаме заседание. Ако по този начин се работи ние ще преосмислим участието си в тази комисия, втора седмица не функционираме”, каза Атанас Зафиров от БСП. За миналата седмица заседание изобщо не беше насрочено.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране