18.04.2024 | 21:43
Гвоздейков прекрати търг за 1,1 млрд. лв. с критични срокове за изпълнение
Доставка на 35 влака ще се договаря пряко без гаранции, че ще могат да се получат по-добри условия

Транспортният министър Георги Гвоздейков, който остана в служебния кабинет с аргумент, че иска да довърши започнатите дейности по обновяване на състава на БДЖ, прекрати огромна обществена поръчка с прогнозна стойност от 1,1 млрд. лв. без ДДС. По нея трябваше да бъдат доставени 35 едноетажни влака с пари по националния план за възстановяване и устойчивост. Вместо да продължи с процедурата, по която оферти подадоха две компании, Гвоздейков е решил да премине към пряко договаряне с много фирми. От аргументите му обаче става ясно, че доставката на мотриси навреме става все по-невъзможна задача.

По процедурата за доставка на 35 едноетажни влака оферти подадоха консорциум около SKODA и PESA – с оферти за 617,8 млн. лв. и 822,5 млн. лв. Процедурата бе временно спряна заради жалба на „Алстом Транспорт“, но в началото на март КЗК в крайна сметка я пусна. Сега обаче се оказва, че подадените от двамата участници оферти не отговарят на изисквания срок за доставка на мотрисите. От заповедта на Гвоздейков, с която той отстранява участниците и прекратява процедурата, става ясно, че и двамата кандидати не могат да спазят сроковете от 28 месеца за доставка и регистриране на мотрисите. В офертата на PESA е изтъкнато, че към сроковете ще трябва да се добавят 5 месеца, защото процедурите за получаване на разрешение за пускане на пазара са много тежки. В офертата на SKODA пък се говори за доставка не по-късно от 35 месеца от подписване на договора.

С тези и други технически аргументи Гвоздейков е прекратил процедурата, но не е ясно с какво прякото договоряне без обявление ще помогне за съкращаване на сроковете. Този въпрос е критичен, защото закупуването на мотрисите се финансира с пари по плана за възстановяване и устойчивост и машините трябва да са доставени 2026 г.

Това е втора процедура за закупуване на 35-те влака, обявена от Гвоздейков, при която се стига до прекратяване. Първата бе отменена след произнасяне на КЗК, че поръчката съдържа ограничаващи конкуренцията технически изисквания. Преди това като нов министър Гвоздейков отмени процедура, обявена от служебното правителство.

До пряко договаряне се стигна и по друга поръчка за доставка на 20 пуш-пул влакови състава. Според официалното прессъобщение на транспортоното министерство договарянето ще е прозрачно и експерти на ЕК ще бъдат поканени да наблюдават процеса.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране