30.07.2019 | 0:01
Хиляди протестираха срещу Гешев за главен прокурор
Демонстрантите бяха с плакати с надписи "Страх тресе кочината" и "Съдебна реформа сега"

Хиляди недоволни от номинацията на Иван Гешев за главен прокурор се събраха пред Съдебната палата. Това е вторият протест срещу кандидатурата му, която остана единствена, след като правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да издигне друг кандидат, въпреки че има това право.

На протеста хората носят собственоръчно направени плакати с надписи, гласящи: “Страх тресе кочината”, “Монтескьо за главен прокурор!”, “Властта е в ръцете на свинете. А ти къде си?”, “Мафията вън”.

Сред говорителите на протеста бяха журналистът от сайта “Биволъ” Димитър Стоянов, скулпторът Велислав Минеков, Николай Колев – Босия, както и лидерът на гражданско сдружение “БОЕЦ” Георги Георгиев. По-късно протестното шествие се отправи към площад “Независимост”, където недоволните скандираха “оставка”.

Протестът е организиран от Инициатива “Правосъдие за всеки”. Те настояват не просто за оттегляне на Иван Гешев, а за промяна в самата процедура за избор на главен прокурор. От инициативата внесоха в деловодството на Народното събрание мотиви и предложение за промени в Закона за съдебната власт, които ще позволят номинации за главен прокурор да правят и омбудсманът, адвокатурата, професионалните магистратски организации, както и неправителственият сектор. В момента предложенията идват само от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране