30.04.2019 | 0:01
Хомеопатията е илюзия, която вреди
Световни и български учени срещу безконтролната й употреба и заблуждаването на обществото

Няма доказателства, че хомеопатията е ефективна. Единственото въздействие на хомеопатичните препарати е плацебо ефектът – т. нар. мозъчно въображение, което е доказан невробиологичен феномен, пораждащ очаквания у пациента за подобрение. Тя обаче може да нанесе сериозна вреда на болния, забавяйки поставянето на диагноза или необходимото научнообосновано лечение. Поради това хомеопатия може да бъде използвана само след проведено достатъчно лечение и в никакъв друг случай. Това заявяват в обща позиция от края на март т. г. две френски академии – Националната академия по медицина и Националната академия по фармация.

Хомеопатията е въведена в края на ХVIII в. от Самуел Ханеман, като постулира две хипотези: тази на сходствата (лекуване на злото със зло) и тази на големите разреждания. Науката до момента не потвърждава тези хипотези и учените не намират аргументи да променят своята многократно декларирана от 1984 г. насам позиция против хомеопатията като лечение, се казва в документа.

Общественият интерес към хомеопатията се дължи на недостатъчно познаване на плацебо ефекта, смятат двете академии. Те настояват, ако хомеопатичните препарати се признаят за медикаменти, да се подчинят на общите правила за допускане и контрол на лекарствата, а не да се пускат на пазара свободно, без да е доказан какъвто и да било ефект от тях и без да са преминали контрол. Етикетите на хомеопатичните средства трябва да съдържат указание за състава им и за това, че ефективността им не е доказана съгласно действащите стандарти. Медицинските университети и ветеринарните училища не трябва да издават дипломи и сертификати по хомеопатия, за да не промотират непризнат “алтeрнативен” метод, а в обучението на студентите трябва да се включи достоверна информация за него като вид допълнителна терапия. Двете академии подчертават, че на обществото трябва да се предоставя коректна информация за хомеопатията, а не то да бъде заблуждавано чрез етикетите и рекламите.

Това не е първата подобна акция във Франция. През март миналата година 124 професионални лекари публикуваха във в. “Фигаро” призив срещу заблуждаващото използване на алтернативни медицини като хомеопатията. Лекарите призоват хомеопатичните препарати да бъдат регламентирани и под контрол, както всички останали. “В хомеопатията няма нищо научно. Тези практики са неефективни извън плацебо ефекта, те се основават на вярвания, обещаващи чудотворно излекуване без рискове”, заявиха авторите.

Науката предупреждава не от вчера

Мнозина ползват хомеопатични продукти, но малцина знаят какво съдържат те – когато не се състоят просто от вода и захар, в състава им влиза нищожно количество от дадено вещество, разредено много милиарди пъти. Очевидно това “нищо” няма как да замени реалното лекарство. Всъщност учените в цял свят отдавна се обявяват против хомеопатията като терапевтичен метод. През март 2015 г. Съветът за обществено здраве и медицински изследвания към австралийското правителство (NHMRC) публикува обширен доклад, в който обосновано се констатира, че няма заболявания, при които е доказано благоприятно въздействие на хомеопатията. Хората, които я избират, могат да се изложат на риск, като отхвърлят или забавят реалното лечение, се казва в доклада.

През април 2015 г. Националният институт за здравеопазването (NIH) към Министерството на здравеопазването на САЩ публикува доклад за недоказаната ефективност на хомеопатията, в който се предупреждава, че някои нейни продукти могат да причинят странични ефекти и че ключовите концепции на хомеопатията са несъвместими с понятията на съвременната наука. През 2015 г. FDA (Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ) обръща внимание на потребителите, че не могат да разчитат на хомеопатичните продукти за лечение на астма. През септември 2016 г. и Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) стига до извода, че няма научни доказателства за ефективността на този метод, че рекламата трябва да информира потребителите за това и че теориите на хомеопатията от 1796 г. не се потвърждават от съвременната медицина.

На 6 февруари 2017 г. Комисията за борба с лъженауката и фалшифицирането на научните изследвания при Руската академия на науките публикува Меморандум за лъженаучността на хомеопатията. След многобройни клинични изследвания в много държави не е потвърдена лечебна ефективност на хомеопатичните продукти, “принципите на хомеопатията” са догматични твърдения, произхождащи от донаучния етап от развитието на физиологията и медицината, се казва в документа. Това “алтернативно лечение” не е безвредно, защото болните пренебрегват научната медицина, което може да доведе дори до смърт. В меморандума се иска хомеопатията да бъде поставена под същия строг контрол като всички лекарства.

През септември 2017 г. Научният консултативен съвет на европейските академии на науките (EASAC) огласи меморандум, в който подчерта, че твърденията за ефект на хомеопатията са мит и са несъвместими с установените научни концепции; че не са известни заболявания, доказано повлияни от нея, и че действието й не надхвърля плацебо ефекта. EASAC се съмнява, че пациентите са коректно информирани за хомеопатията, която не е безопасна поради липсващия контрол върху нея. Забавянето в търсенето на медицинска помощ може да доведе до значителни вреди на пациента, се казва в меморандума.

На европейските политици EASAC препоръчва еднакви изисквания за всички препарати, включително хомеопатичните.

България си пада много по измамата 

България е на челните места в ЕС по търсене на хомеопатични продукти, установи през 2017 г. изследване на Европейска коалиция за хомеопатични и антропософски лекарствени продукти. Страната ни е трета сред петте държави с най-голямо търсене на подобни продукти (всичките от бившия социалистически блок плюс Ирландия). България обаче е на първо място по ръст на индустрията с хомеопатични препарати. В световен мащаб приходите от търговията с хомеопатични средства през 2015 г. са 1 млрд. евро в ЕС и 3 млрд. долара в САЩ.

Специалистите у нас също не стоят със скръстени ръце. През февруари 2018 г. 65 академици и член-кореспонденти на БАН призоваха ректорите на медицинските университети у нас да прекратят всички форми на обучение по хомеопатия. Всички световни изследвания констатират, че няма доказателства за ефективността на хомеопатията и че болните се излагат на риск, подчертаха учените, като призоваха да се ограничи ползването на продуктите на хомеопатията и да се постави тя под контрол. Известно е в какви обширни мащаби, напълно безконтролно, се предлага и се рекламира хомеопатия във всички аптеки у нас. Недопустимо е в нашите уважавани медицински университети да се преподава и пропагандира хомеопатия, подчертава писмото. Членовете на БАН напомнят също, че Законът за здравето изрично забранява всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително на хомеопатията. Мнението и апелът на членовете на БАН към ректорите бяха подкрепени с писма от Съюза на учените в България и категорично – от Националната пациентска организация.

Реагира само един университет с благодарности и напомняне, че… вузовете у нас са автономни.

През февруари т. г. акад. Иван Юхновски, председател на Форума срещу лъженауката при БАН, информира с писмо министър Кирил Ананиев за апела към ректорите, за международните становища по темата и за грубото нарушаване на Закона за здравето с постоянни реклами за хомеопатични продукти – до 10 на ден. Молбата е министърът да вземе съответните мерки за спазване на Закона за здравето по отношение на хомеопатията и съвместно със СЕМ да прекрати обилните и твърде доходни за телевизиите ни реклами, нарушаващи закона. Същото писмо академикът е предал и на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

 Досега няма реакция

След предаване по БНТ на 2 февруари т. г., в което хомеопат оспорваше апелите на лекарите за имунизация на децата срещу морбили, акад. Юхновски изпрати писмо до програмния директор на БНТ Емил Кошлуков. “Хомеопатът д-р Атанас Михайлов от години се подвизава пред телевизионните екрани и радио, от които системно сее съмнения в имунизацията, както и в употребата на доказани от научната медицина ефективни лекарствени средства, за да рекламира “алтернативата” – хомеопатичните препарати и практики. За съжаление проповедниците на лъжемедицината хомеопатия у нас имат определен успех, особено сред младите майки в тяхното търсене на безвредни, модерни(?) и природосъобразни методи за лечение. Те лесно попадат в капана на масово рекламираната в медиите хомеопатия, без да знаят какво е хомеопатия и това, че тя отклонява пациентите от прилагането на научно доказаната медицина, което може да доведе до тежки здравни последствия”, се казва в писмото. И още – че е добре БНТ да не кани постоянно представители на лъженауката, които съзнателно заблуждават обществото, а да дава повече думата на известни практикуващи лекари и учени.

Реакция няма.

Последното подобно писмо – преди няколко седмици, е от трима известни академици – Богдан Петрунов, Ангел Гълъбов и Иван Юхновски, до директора на Изпълнителната агенция за лекарствата Богдан Кирилов.

Само за 15 дни през февруари хомеопатични препарати като “Осцилококцинум”, “Стодал”, “Инфлуцид”, “Камилия”, “Цинабсин” и Шуслерови кремове са рекламирани над 50 пъти по БНТ, по ТВ Нова, по Fox Crime, Diema Family и AXL, посочват учените. В разгара на грипната епидемия телевизионните канали прекъсваха предаванията си през 10-15 минути, за да излъчват на ден повече от 10 пъти реклами на хомеопатичните препарати. Тази масирана рекламна кампания е особено вредна по време на грипната епидемия, при която са констатирани много случаи на тежки усложнения, свързани и с ненавременната употреба на лекарствени препарати. Такава рекламна кампания подтиква болните към МАСОВО БЕЗКОНТРОЛНО САМОЛЕЧЕНИЕ, се казва в писмото. И се припомня, че в Наредба щ1 от 25.01.2012 г. за изискванията към рекламата на лекарствени продукти в чл. 6 (1), т. 12 е записано, че не се допуска реклама за населението, в която се “посочват конкретни заболявания и симптоми като туберкулоза, болести, предавани по полов път, други СЕРИОЗНИ ИНФЕКЦИОННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, онкологични заболявания, хронично безсъние, диабет и други метаболитни и ендокринни заболявания”. Но в рекламите за хомеопатия се прави точно това, съобщава се, че продуктите действат при конкретни инфекциозни заболявания като грипа например.

Тримата учени молят Богданов да отговори на три въпроса:

1) На какво основание се допуска ежедневното и масово нарушаване на изричните текстове от Закона за здравето за забрана на рекламата на хомеопатията?

2) Защо се допускат в рекламните телевизионни клипове за хомеопатични препарати печатни и говорни текстове, внушаващи и гарантиращи успешното лечение на инфекциозно заболяване като грипа в нарушение на Наредба щ1 от 25.01.2012 г., издадена от министъра на здравеопазването?

3) Бихте ли взели мерки за привеждане на рекламата на хомеопатичните препарати у нас в съответствие със закона?

Закон за здравето

Чл. 166 (1) Министърът на здравеопазването контролира прилагането на неконвенционалните методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, които включват:

1. използване на нелекарствени продукти от органичен произход;

2. използване на нелекарствени продукти от минерален произход;

3. използване на нетрадиционни физикални методи;

4. ХОМЕОПАТИЯ;

5. акупунктура и акупресура;

6. ирисови пулсови и аурикуларни методи за изследване;

7. диетика и лечебно гладуване.

…..

Чл. 169. Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране