01.06.2024 | 20:05
Христо Иванов: Борисов е притиснат до стената, реалната власт ще я държи Делян
"Тези избори са най-решаващи за Пеевски. Иначе са решаващи за всеки български гражданин, който иска да се чувства свободен и достоен европеец в европейска България"

Бойко Борисов е на следващото ниво на притиснатост до стената. Той не може да не си дава сметка, че това, което слага на масата, като оферта към избирателите е нетърпимо. То ще предизвика взривове, особено с още по-голямата наглост, с която ги налага. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в интервю за “Дарик радио”. В него той много пространно разясни какви са позициите в политическата система 9 дни преди изборите за Народно събрание и какъв е залогът за страната след тях, съобщават от пресцентъра на “Да! България”.

“Формулата – той и Делян (Пеевски), като той е премиер, а всички знаем, че реалната власт ще я държи Делян – това е рецепта за огромен взрив. Единственият начин да предотвратят този взрив е огромна корупция и огромна репресия, каквато не сме виждали”, заяви Иванов и добави: “Тази формула – той (Борисов) и Делян на власт – абсурд!”
Христо Иванов заяви, че няма политическо обяснение за опитите на Борисов да се налага като тандем с Пеевски по време на цялата предизборна кампания. Според него причините трябва да се търсят извън политическата логика. “Видимо е, че Борисов се чувства длъжен през цялото време да легитимира факта, че са двамата с Делян. Ако изучите всичките му изказвания, това е основният подлог на неговата кампания – аз и Делян. Защо го прави, нямам политическа отговор? От гледна точка на зависимост, на това, че Пеевски се бори да си запази контрола върху съдебната власт, а Борисов осигурява гласовете, това мога да го разбера. Но на базата на това какво искат избирателите на ГЕРБ, а и на ДПС, защото взаимно не се харесват, и чисто политически не знам какво си представя Борисов, че прави”, коментира Иванов, който е водач на листата на ПП-ДБ в 24 МИР в София.

В тази връзка Иванов коментира и решението на ЦИК да бъдат свалени билбордите, които задаваха въпроса към избирателите какъв премиер искат – Николай Денков или дуото Борисов-Пеевски. “ЦИК ни казва – показването на Пеевски и Борисов заедно нарушава добрите нрави. Нима? Ние това казваме – това наистина не са добри нрави, затова нека не си го причиняваме, драги граждани”, каза той.

Христо Иванов потвърди, че подкрепа за правителство с премиер Борисов и участието на Делян Пеевски няма да се даде при никакви условия. “Ние в “Продължаваме Промяната – Демократична България” сме доказали многократно, а и в последните месеци, че участваме в управление само ако има възможност да правим реформи
. Това беше във фундамента на меморандума и това остава нашата фундаментална цел, кауза, въпрос оттук нататък. В тази светлина ще решаваме всички уравнения в бъдеще. Нека да знаят Бойко и Делян, че тяхното дуо може да дойде на власт само въпреки нас”, добави той.

Христо Иванов изрази много опасения за това, че българските граждани са склонни да пропуснат гласуването на предстоящите избори. Според него на 9 юни ще се реши кой ще разпределя дългата власт в държавата, която дава основи на политически играчи като Пеевски да контролират съдбата на България. Затова призовава да не се разчита на чудодейно изчезване на ламята от приказките, а да се гласува, защото противното е отказ от лична свобода.

“Залогът е огромен, но той не се вижда. На хората се казва: “Стойте вкъщи, няма смисъл, отвратително е, гадно е, само не излизайте!”. Това се лее от всички възможни рупори.
 На тези избори не е важно кой ще стане депутат и кой ще стане министър. Важно е кой ще стане шеф на КЗК. Даже вече е по-важно кой ще стане шеф на ВАС, отколкото главен прокурор след промените в Конституцията. Това ще зависи от тези избори и от това дали хората ще останат вкъщи”, каза той, като подчерта, че ако активността се вдигне до германската, например, тогава влиянието на ГЕРБ и ДПС ще бъде максимално ограничено. “Трябва да разбираме – че когато един отива да гласува, а двама остават вкъщи, така правят неговия глас като за трима. Това е механиката, по която ГЕРБ и ДПС оцеляват”, добавя той.

“Тези избори са най-решаващи за Делян Пеевски. Иначе са решаващи за всеки български гражданин, който иска да се чувства свободен и достоен европеец в европейска България. Така изглеждат моментите, в които с пролетно безгрижие хвърляме под влака свободата си и възможността за развитие”, каза той.
Христо Иванов коментира и позицията на ПП-ДБ в настоящата предизборна кампания и колебанията на избирателите, които подкрепиха коалицията на предишните избори. “Нашите избиратели са недоволни едновременно от това, че имаше правителство и че то падна. Те не получават достатъчно гаранции, че няма да има повече такова правителство и в същото време че ще има правителство, което по-добре ще се справя със същия и по-голям обем задачи и национални цели. Никой не оспорва тези задачи и цели. Средната класа разбира, че няма кой друг да ги изпълни, затова не прелива другаде. Но се колебае дали може да довери на нас да го направим по-решително, по-научено, с повече изводи и т.н. Ние изводи сме си направили и сме си научили уроците. Въпреки това няма да стане по-лесно”, каза той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране