14.03.2019 | 11:09
Христо Иванов: Борисов е ипотекирал ГЕРБ пред Доган
"Демократична България" търси съюз с още други десни формации за избори

„Бойко Борисов е заложил ГЕРБ в сараите, той е ипотекирал партията си пред Ахмед Доган. През цялото време прави сделки, които се размирисват и се дава заден ход“. Това заяви лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов пред бТВ. Така той коментира опита за унищожаване на преференциалното гласуване от страна на депутатите на ГЕРБ и ДПС.

Според Иванов от феномена „15/15“ трябва да се страхуват партии, които не искат да обясняват на своите избиратели, че имат възможност за избор.

„Българските граждани харесват преференцията. Все по-голям процент. Българските граждани искат свобода и деморкация. Българската държава все повече се опитва да задушва свободата и демокрацията. Устанвоява се нов тип авторитаризъм. До последно няма да знаем дали ще има преференция и каква ще бъде тя“, коментира Иванов.

И определи това като „отстъпление пред ДПС, пред сараите, включително пред ДС“

„Това е процесът, при който на нас ни се отнемат права и свободи. Целенасочено употреябвам това, което се съдържа в името на ДПС“, каза Иванов.

Според него „Брекзит“ е показал, че ЕС може да се нуждае от всякакви корекции, но няма алтернатива. Иванов изтъкна, че ако Великобритания все пак напусне съюза много българи ще се окажат без право да гласуват на европейските избори като европейски граждани. По този повод „Демократична България“ вече е подготвила законодателни промени, с които те да могат да гласуват докато не приключи „Драмата с Брекзит“.

„Трябва да се грижим за своята диаспора, тя трябва да бъде част от националното тяло, наш актив, капитал“, каза Иванов.

И изтъкна, че това най-лесно ще стане чрез въвеждането на електронно гласуване.

„Светът ще се раздели на страни, които са се адаптирали към дигиталните технологии и такива, които ще останат назад. Ние похарчихме 2 млрд. и нямаме електронно управление. Това е една от най-големите заявки на „Демократична България“. Имаме експертиза, не ни е страх“, каза Иванов.

И съобщи, че електронният вот, с който „Да, България“ избра водач за своята евролиста, ще бъде повторен и за листите за общински съветници в София и други големи градове.

Иванов заяви, че „Демократична България“ работи за привличането на други демократични формации.

„Няма да изкарваме кухнята на балкона. Ние сме отправили покана към партии от демократичната общност – СДС, ДБГ, писмена покана, водим преговори. Имаме различия, трябва да намерим работещ модел. Трябва да направим усилия да не разделяме гражданите. Отсъствието на добре консолидирана опозиция в този парламент, която да брани българската демокрация, довежда до тези опити за нейното разрушаване“, заяви Иванов.

И поясни, че листата за европейските избори трябва да е опозиционна и трябва да бъде изоставен партийния егоизъм. Форматът „Реформаторски блок“ обаче няма да се възстановява, защото е бил неспособен да взема решения.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране