25.02.2024 | 19:10
Христо Иванов: Пеевски взима управлението за заложник с езиково-терористична дейност
"Иска да уплаши Бойко Борисов, за да не вземе той всъщност да влезе на следващото ниво на договаряне на това как се упражнява властта в България"

Според съпредседателя на “Продължаваме промяната – Демократична България” Христо Иванов не е случайно решението на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган да подели властта в партията между Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. В интервю за “Дарик радио” той припомни, че това е съвпаднало с обръщението на Доган към актива на политическата сила, в който говори за превръщането на ДПС в корпоративна корпорация.

Вчера депутатите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бяха избрани от делегатите на 11-ата Национална конференция на партията за новите съпредседатели на ДПС.

Иванов посочва още, че Пеевски се е намесил в неподходящ момент по време на стратегически и много важен процес за България. Той обясни, че заради геополитическите особености в последните години се е водил активен разговор “българските демократи и българските турци мюсюлмани да бъдат в състояние техните представители да си говорят и да правят някои важни неща заедно”.

Христо Иванов уточни, че този процес тече от години и въпросът бил дали е възможна “политическа сделка в смисъла на дуел, а не в смисъла на мръсна корупционна сделка”, при която българският политически елит да предоговори условията за упражняване на властта.

“Умни хора в ДПС бяха оценили, че трябва да са участници в такъв процес. Нещо като втори мини преход, който трябва да се случи, за да може България навреме, преди много сериозните геополитически проблеми, които имаме пред нас, да ни се стоварят. Политическата среда трябва да започне да си говори, да почне да решава някакви неща, да не бъде в състояние на кланови борби. Този процес на опипване на почвата от страна на ДПС дали могат да да влязат в такъв разговор започна, докато още Пеевски не беше във видимата част на конструкцията”, каза съпредседателят на ПП-ДБ.

Според него в един момент Пеевски е разбрал какво се случва и е решил, че може да се намеси в разговорите и да използва ситуацията за негови лични нужди.

“И с обичайната си енергия и свръхактивност се изплющя в средата на процеса и започна ежедневно да го заплашва. Става дума за много фина игра, за много фин процес, в който ние, нямайки доверие помежду си, бавно предоговаряме малки части от това как се практикува политика. Не бих казал, че създаваме доверие помежду си, но поне елиминираме най-острите причини за недоверие”, добави още лидерът на “Да, България”.

По думите му всичко това е един много бавен процес, който тече от няколко години. Върхът му бил постигането на конституционно мнозинство, с което бяха приети промените в основния закона.

“Тогава Пеевски реши, че ще ползва това за пиар и започна с всяко свое действие да подлага този процес на зверско изпитание. Ние сме се разбрали, че ще променяме Конституцията и изведнъж той реши, че иска да става член на конституционната комисия, с което да взриви всичко. Все пак успявахме донякъде да удържаме нещата”, каза Иванов.

Иванов заяви, че реакцията на Пеевски след предложения на ГЕРБ от ПП-ДБ меморандум за управленските цели след ротацията е показателна. Според него съпредседателят на ДПС иска да вземе “за заложник управлението, да докаже, че без него то е невъзможно, а това означава да го вземе за заложник с езиково-терористична дейност”.

“Иска да уплаши Бойко Борисов, за да не вземе той всъщност да влезе на следващото ниво на договаряне на това как се упражнява властта в България.”

“В момента той се държи като човек, който е дошъл на среща с шлифер и го е махнал, а отдолу е пълно с пластични експлозиви. С взрива им ще кажа още лъжи и ще измисля още неща. Ще вмъкне в тях колкото се може повече хора и ще принуди насрещната страна да отговори така, че той да почне да стреля наоколо и да се разхвърлят всякакви шрапнели. Така вие нищо няма да може да правите.”

Той коментира и изказванията на Пеевски в последните дни, които определи като технология, която цели очерняне на политиците.

“Създава се един контекст, в който политиците са едни такива дребни улични бандити, които взаимно се държат с някакви неща, на които са им позволени определени неща, които на нормалния човек не са. Когато можеш да говориш всичко, да правиш всичко, да твърдиш всякакви неща, с които да разрушаваш репутация и представа за насрещния човек и това да не ти се отразява, значи си изпаднал в една естетическа нирвана. Тази техника в момента се използва от г-н Пеевски”, допълни Христо Иванов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране