10.06.2024 | 17:30
Христо Иванов подаде оставка като лидер на “Да, България” и се отказа от депутатското си място (ВИДЕО)
Това обяви самият той след заседание на изпълнителния съвет на партията, която е член на коалицията ПП-ДБ

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов подаде оставка като председател на “Да, България” часове след края на изборния ден. Тя бе приета от изпълнителния съвет на партията. Новината обяви самият Иванов след заседание на изпълнителния съвет на партията, която е член на коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България”.

“Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция изисква поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение”, заяви Христо Иванов.

“Трябва да се поеме лидерска отговорност и аз съм готов да я поема”, каза още той. “Имах разговор с Атанас  и с Кирил, уведомих ги за решението, разговаряхме, приятелски”, уточни политикът, който определи постъпката си като “курбан”.

Иванов обяви още и че се отказва от депутатското си място в следващия парламент.

Той беше категоричен, че няма да са кандадатира отново за председател на “Да, България”. Престои Националният съвет на партията да организира избора на нов водач.

“Смятам, че е изключително важно да направим всичко възможно да започнем по нов начин и на нова страница разговора с избирателите и те да видят сериозно отношение към сигнала, който изпращам и затова мисля, че трябва да се стигне докрай. Ще се посветя на семейството ми оттук нататък и на партията “Да, България”. Всичко, което мога да направя, за да върна това доверие под форма на това да им служа, ще го направя – ще бъдат активен с тях и сред тях. Така че аз оставам на терен, ще работя просто в друго качество и по друг начин. Не се отказвам от каузата, за която работя”, каза Иванов.

 

Запитан коалицията ПП-ДБ има ли съвместно бъдеще, той отвърна: “Това е въпрос на надграждане, на разговор, но, да, мисля, че има”. “Не сме взимали решение по отношение на коалиционния формат, тази тема не е стояла пред нас”, добави Иванов.

Според него, комуникационно като лидер той не е успял да мобилизира обществена подкрепа за каузите на “Да, България” и затова поема отговорност. По думите му политическата линия на дълбоки реформи, която е следвала “Да, България”, е взривена от ГЕРБ. “Прилепвайки се към Делян Пеевски абсолютно без никаква разлика, те взривиха възможността за подобен разговор и за търсене на подобен компромис, което също е причина за нашетно решение. Защото теренът, на който бихме могли да прилагаме такава политка, беше изгорен от тандема Борисов-Пеевски”, изтъкна той.

Това е довело до сериозен отлив на избиратели, които обаче не са отишли да гласуват за друга партия, посочи Иванов, цитиран от БНТ. “Искам да кажа едно последно нещо към избирателите, които не излязоха да гласуват за нас – аз приемам тяхната присъда и смятам, че с днешния акт показвам, че искам тяхното извинение за всичко, с което съм ги разочаровал или по някакъв начин разколебал за пътя, по който вървим. Искам да благодаря и на хората, които излязоха и гласуваха. Осъзнавам, че това е било дори по-трудното решение за много от тях и искам да им кажа, че ще продължа по всякакъв начин да работя за каузите, които сме споделяли”, заяви Христо Иванов.

Той посочи, че решението му за оставката е личен акт и той не обвързва останалите лидери в ПП-ДБ като подчерта, че отговорност може да се носи по различни начини. “Да, България” остава партньор в коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” с новото си ръководство и ще изпълнява отговорностите, които е поела.

Иванов за втори път подава оставка след слаби изборни резултати. През ноември 2021 г. съпредседателят на “Демократична България” подаде оставка като председател на партията си “Да, България”. Другият съпредседател на “Демократична България” Атанас Атанасов тогава обяви, че поема “лична отговорност” и свиква Национално събрание на ДСБ, което да избере председател. Двамата лидери на третата формация от обединението – “Зелено движение”, Владислав Панев и Борислав Сандов, също обявиха, че напускат постовете си.

Иванов съобщи решението си преди 3 години с включване във Фейсбук, в което обяви, че поема отговорност за ниския резултат на обединението на провелите се избори.

Впоследствие оставката му не беше приета на Националната конференция на партията.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране