02.06.2024 | 18:24
И за ГЕРБ санкциите по “Магнитски” нямат сила
Рая Назарян разви тезата, че САЩ първо са наложили санкциите и едва след това са започнали да проверяват дали има доказателства

И според ГЕРБ списъкът по глобалния закон “Магнитски” няма стойност в България. Рая Назарян от партията на Бойко Борисов разви тезата, че властите в САЩ са били подведени от българи.

По антикорупционния закон “Магнитски” са санкционирани няколко български политици, сред които са бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ и настоящият съпредседател на ДПС Делян Пеевски.

Горанов беше включен в списъка в началото на миналата година, а ГЕРБ веднага охладня към него като беше обявено, че ” лицето, за което говорим, вече две години не заема никакви постове в партията”. Оттогава досега той започна да възвръща позициите си и дори преди регистрациите на листите за изборите неофициално се говореше, че ще е кандидат за депутат, но в крайна сметка това не се случи. А самият Горанов обясни през май, че не е кандидат, защото “в момента имам лоша оценка от САЩ и съм в списъка “Магнитски”.

Преди около месец, когато се разбра, че ДПС издига Елена Йончева за евродепутат, тя беше попитана дали я смущава, че по думите ѝ една от основните ѝ каузи е борбата с корупцията, а Пеевски е санкциониран именно за корупция по глобалния закон “Магнитски”. Тогава тя отговори, че законът не ѝ пречи и няма правна стойност в ЕС.

Сега същите обяснения за “Магнитски” даде и Назарян, която е председател на парламентарната антикорупционна комисия.

“Списъкът “Магнитски” не е някаква юридическа форма, която да има стойност в България, за да започнем да я разглеждане и да правим анализи по нея. Не знаем дали има някакви доказателства за всичко това”, каза Назарян и добави, че според нея от записите с гласове на политици от ПП се е разбрало, че в списъка са били вкарвани политици по доноси.

На уточняващ въпрос дали фактът, че санкционираните са посочени от институциите на най-високо ниво в САЩ според Назарян не е достатъчно силен аргумент за това, че посочените в списъка заслужават да са в него, тя отговори: “В България този закон няма правна стойност. Ние не сме видели доказателства.”

Попитана защо, след като от ГЕРБ се определят като определят, а в същото време явно не вярват на партньорите си за тези санкции, Назарян не отговори и отново прехвърли темата към записите като обяви, че според нея в САЩ били подведени.

“Тоест вярвате, че хора на такова ниво могат да бъдат подведени без да проверят стотици страници документи, на база на които се взимат решенията”, попита водещата.

В отговор Назарян разви тезата, че САЩ първо са наложили санкциите и едва след това са започнали да проверяват дали има доказателства.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране