12.10.2019 | 0:01
Иванчева и Петрова остават под домашен арест
Следващото заседание по делото ще бъде на 20 ноември

Апелативният специализиран наказателен съд остави без уважение искането на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова за промяна на мерките им за неотклонение.

Към момента те са задържани под „домашен арест“, но след като днес делото им стартира на втора инстанция, поискаха да им бъдат наложени по-леките мерки „парична гаранция“ или „подписка“.

Многото аргументи, които изтъкнаха в съдебната зала техните адвокати, бяха свързани със здравословното им състояние и необходимостта да посещават прегледи и лечение, с възможността да се включат активно в предизборната кампания за местния вот, както и да работят, защото от около година и половина след ареста им са останали без трудови доходи.

Най-тежко се оказа здравословното състояние на третия обвиняем по делото – бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Според неговия защитник е страда от бързо прогресиращо заболяване, водещо до трайна слепота и необходимост от трансплантация на роговица. Освен това Дюлгеров се оплаква и от проблеми със сърцето, както и високо кръвно.

Според съдa обаче всички обстоятелства от социално, професионално и здравословно естество са взети предвид при налагането текущата мярка, затова реши да остави и тримата под „домашен арест“.

Иванчева и Петрова бяха осъдени на първа инстанция от Специализирания наказателен съд на 20 и 15 години затвор след повдигнато обвинение за подкуп в особено големи размери. Със същия съдебен акт присъда 12 години „лишаване от свобода“ получи и Петко Дюлгеров, който според събраните от държавното обвинение доказателства е посредничил при получаването на парите.

Днес делото тръгна на втора инстанция, а следващото съдебно заседание по него ще бъде на 20 ноември.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране