07.05.2024 | 14:47
Иво Инджев: Слугите на Путлер редуват заплаха с ядрената тояга с нещо като морков на миролюбието за тревопасни
Западът се събужда от сладкия сън на своя пацифизъм пред лицето на руzката заплаха

Кремълските технолози се опитват по всякакви начини да отклонят вниманието от агресивната си война срещу Украйна с надежда да отслабне международната подкрепа за отбраняващите се украинци. Слугите на Путлер редуват заплаха с ядрената тояга с нещо като морков на миролюбието като за тревопасни, които вярват, че руската мечка е добродушно същество или поне се надяват все още тя да се окаже нещо различно от хищник.

Измислили са сега учение с тактическо ядрено оръжие близо до украинската граница. Говорителят Дмитрий Песков обясни в прав текст, че това е отговор на хипотезата НАТО да се намеси в Украйна.

В същото време царят кани лидери на страни от ЕС да му пристанат на церемонията по продължение на безкрайното му управление. Много добре знаят в Кремъл, че подобна покана няма шанс да бъде приета, но за пред своите наивници демонстрират нещо като доброта и диалогичност, за чието отхвърляне ще са “виновни” европейците.

В навечерието на международната мирна конференция за Украйна , насрочена за средата на следващия месец в Швейцария, изолираната от най-развитите държави в света московия с тревога констатира подкрепа на Пекин за тази инициатива. Рашистката самота на международната сцена става все по-видна и с времето се задълбочава.

Опитите на завоевателите да откъснат нови земи от своята жертва говорят по-скоро за отчаяние, отколкото за някакъв значим обрат, който да принуди Киев да преговаря под диктовката на завоевателите. За 7 месеца застой в снабдяването в оръжие от САЩ нашествениците успяха да постигнат трудно забележим на картата напредък.

А какво ли предстои щом потокът от нови въоръжения, предвиден в рамките на американската помощ от близо 61 милиарда долара, потече с пълна сила? Оказва се, че и с далеч по-малко въоръжения украинците са удържали на натиска в “паузата” на американските доставки.

Междувременно Западът се събужда от сладкия сън на своя пацифизъм пред лицето на руzката заплаха. Най-ярки са примерите на победените през Втората световна война Япония, която предвижда четирикратно увеличение на военния ся бюджет в близките няколко години, както и Германия.

С нейния огромен индустриален потенциал тя включва на пълни обороти производството на снаряди, необходими на Украйна. Промишленият гигант Rheinmetall ще произведе тази година 10 пъти повече такива боеприпаси в сравнение с миналата година, включително и далекобойни снаряди с радиус от 100 километра. Темповете силно напомнят на бързите обороти, с които икономиката на САЩ минава на военна нога през Втората световна война.

Съвместният потенциал за водене на дълга война расте с бързи темпове в лагера на държавите, подкрепящи Украйна. Парадоксът рашисткото икономическо джудже да се въоръжава по-ефективно с боеприпаси от прозападната Украйна, зад която стои половината световна икономика, е обречен да бъде преодолян.

 

Въпрос на време е, а то не работи в полза на онези, които обещаваха да превземат Киев за три дни.

 

Иво Инджев – текстът е от блога на автора, заглавието е на ФрогНюз.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране