14.10.2019 | 0:01
Избирателна комисия: Борисов събеседва с кандидат от ГЕРБ във фейсбук? Това не е агитация
Социалната мрежа не била медия

Запис във фейсбук, в който министър-председателят Бойко Борисов „събеседва“ с кандидата за кмет на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов, не може да се смята за предизборна агитация. Защото… фейсбук не е медия по смисъла на закона. Това твърди Общинската избирателна комисия (ОИК) във Велико Търново, става ясно от нейно решение, публикувано в събота. Сигналът за нарушение на изборните правила от премиера е от местната коалиция „БСП за България“, а поводът – живо предаване от петък, когато премиерът – по време на обиколка в Северна България, вози в джипа си Панов и обикаля с него забележителности в Търново.

Панов е досегашният кмет на града от ГЕРБ. Според изборните правила обаче от деня на регистрацията му като кандидат за нов мандат той е в отпуск, а общината се представлява от заместник, който не участва в изборите.

Самият сигнал от левицата не е публикуван в сайта на ОИК – регистърът за жалби и сигнали е почти празен. В разпространено съобщение от левицата обаче се казваше, че сигналът е за нарушение на два текста от Изборния кодекс – единият забранява безплатно ползване на публичен административен ресурс по време на кампания, а другият – ползването на държавен  и общински транспорт в предизборната кампания.

„Жалбоподателят твърди, че Бойко Борисов е лице, което в качеството си на представител на изпълнителната власт, по време на изпълнение на служебните си задължения, с действията си и изказванията си подпомага предизборната кампания на ПП ГЕРБ“, обясняват от ОИК-Велико Търново.

Общинската избирателна комисия не е публикувала сигнала, но в сайта й е налично решението по него. То гласи: ОИК-Велико Търново констатира, че видно от посочения интернет адрес към преписката, се оспорва разпространяване на материали във фейсбук. Създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им е „медийна услуга“, съгласно § 1, т. 15 от Допълнителните разпоредби на ИК.

Според § 1, т. 15, изр. 2 от Допълнитерните разпоредби на ИК, не са медийни услуги социалните мрежи – фейсбук, туитър и други подобни, както и личните блогове , с изключение на профилите в социалните мрежи на медиите по букви „а“ и „б“. В този смисъл е и решение № 794-МИ от 27.09.2019г. на ЦИК.

На това основание сигналът на левицата е обявен за неоснователен. По темата, спомената в съобщението на БСП – че премиерът в качеството си на такъв в работно време и със служебен автомобил обикаля с кандидати от партията, на която е председател, коментар няма.

„БСП за България“ може да обжалва решението на ОИК-Велико Търново пред ЦИК, а ако оттам потвърдят решението на местната комисия – казусът може да отиде във Върховния административен съд.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране