18.03.2024 | 0:02
“Избори под дулата на оръжия са незаконни!”. Десетки на протест до руското посолство в София
Васил Терзиев обясни, че не отговаря на истината информацията, че Столичната община е забранила провеждането на протести днес до руското посолство

Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна“ заедно с Гражданско движение „БОЕЦ“ и Образователен център “Украински Вулик” проведоха протест до Посолството на Руската федерация в София. Събитието е под надслов “Украйна: Изборите под дулата на оръжия са незаконни”.

В района има засилено полицейско присъствие. Събралите се граждани разпънаха знамена на България и Украйна. Кметът на София Васил Терзиев дойде на протеста с намерение да говори пред събралите се, но, след кратка размяна на реплики с организаторите, си тръгна.

По думите на лидера на „БОЕЦ“ Георги Георгиев им е било попречено да направят протеста до посолството. По-рано днес столичният кмет посочи във фейсбук профила си, че не отговаря на истината информацията, че Столичната община е забранила провеждането на протести днес до руското посолство.

“Според становище на Столичната дирекция за вътрешни работи (СДВР), което изискахме след получено писмо от организаторите на двата протеста, провеждането на протеста пред Посолството на Руската федерация „създава риск от възникване на инциденти и груби нарушения на обществения ред и масови безредици”. За да уважим правото на протест, за да опазим обществения ред и за да предотвратим предпоставки за директни сблъсъци, съгласувахме провеждане на протест извън зоната за сигурност на посолството – на тротоара срещу сградата и изисках засилени мерки за сигурност от СДВР”, посочва в публикацията си Васил Терзиев. Той призова всички, протестиращи днес срещу провеждането и признаването на изборите за президент на Русия в окупираните територии на Украйна, да изразят свободно, но мирно своята позиция.

 

Георги Георгиев каза още, че изборите в Русия и окупираните части на Украйна са незаконни. Според него властите у нас е трябвало да забранят отварянето на изборни секции. Георгиев добави, че резултатът от изборите за президент на Русия ще бъдат манипулирани.

Олена Коцева от „Мати Украйна“ заяви, че войната, която се води в Украйна, не е война, а геноцид и унищожаване на украинския народ.

Протестиращите затвориха за движение улицата, която води до входа на посолството, където руските граждани чакат да гласуват. Те поискаха да отидат до там, но полицейски кордон блокира пътя им.

По-рано днес гражданското сдружение “Ние идваме“ също организира демонстрация пред руското посолство. От сдружението разположиха маса с две урни за гласуване – за руския опозиционер Алексей Навални и за президента на Русия Владимир Путин.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране