16.04.2024 | 12:12
Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка
"Не може да гарантира, че е неутрален и не изпълнява волята на Борисов"

Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото тя е единствената, която си удържа на думата, не влезе колаборация с ГЕРБ, с ДПС и беше последователна в политиката, заяви политологът Калоян Методиев пред Euronews.

– Горещи новини от снощи, тази нощ буквално. Трети външен министър се сменя за една седмица. Много проветриво място стана Външно министерство. Как коментирате тази рокада, г-н Методиев? 

– Рокадата е скандална. И това е най-мекото нещо, което мога да кажа, защото става дума за служебен кабинет. Служебните кабинети в цяла Европа се занимават само и единствено с провеждането на честни избори и трябва да го правят неутрално, равноотдалечено от всички партии, без да се занимават с текуща политика. А ние стигаме до ситуация, в която лидерът на ГЕРБ поиска от Главчев да смени външния министър, неясно с какви мотиви, и Главчев един час по-късно внася искане до президента за смяната му.

– Според Борисов Стефан Димитров, може да отстъпи от позициите на България по отношение на подкрепата за Украйна. 

– Отново ще кажа – служебният кабинет трябва да се занимава с провеждането на честни избори неутрално, равноотдалечено от всички партии.

– Каква може да е целта на тази смяна тогава? 

– Каквато и да е целта – не е работа на лидер на политическа паритя, която е участник в изборите, да нарежда на служебен премиер да сменя даден министър или да провежда каквато и да е кадрова политика.

Защото нарушава принципа на функционирането на един служебен кабинет, поставя под съмнение честността на изборите, прави така че другите политически сили и обществото да определят този кабинет като кабинет на ГЕРБ.

В този смисъл, според мен, Главчев незабавно трябва да подаде оставка, защото не може да гарантира, че е неутрален, че не изпълнява волята на Борисов и че ще проведе честни избори. Второ – Главчев не може да се върне и в Сметната палата, защото Сметната палата контролира целия държавен сектор от гледна точка на финансите му и там също ще остане съмнението, че изпълнява волята на същия този Борисов.

– Т.е. изпращате го за безработен? 

– Мисля, че се провали като премиер след това, което направи.

– А ако Даниел Митов е по-добрият вариант за външен министър? 

– Тук не говорим за професионални качества, пак казвам – може да са най-добрите възможни специалисти в държавата, имаме 8 седмици, през които те трябва да гарантират функционирането на държавата на ниво провеждане на честни избори. Това е смисълът на служебния кабинет – той не е избиран от никой и не е натоварен с политически очаквания да провежда определена политика – било то социална или друга.

– Т.е. това някакъв вид демонстрация ли е от страна на лидера на ГЕРБ – за втвърдяване на техните ядра: ето наш добър експерт ще поеме Външно? Опитвам се да разбера логиката на това поведение. 

– В исторически план той веднъж вече изгори Главчев като председател на Парламента, снощи го изгори за втори път с това, че го прегърна, залепи се за него, нареди му да изпълни негово искане. Което Главчев изпълни веднага. Така, че нарушени са всякакви възможни принципи.

Борисов дали го направи от глупост, дали го направи от страх – страх го е за нещо, което се е случило, дали го направи умишлено, за да демонстрира нещо, това не мога да кажа, това ще стане ясно в следващите дни.

Но със сигурност Борисов е притеснен от нещо, за да предприеме този радикален ход. А Главчев, в случая, съжалявам за израза, но повечето коментатори – независимо от либерално, консервативно или ляво пространство са, като секретарката на Борисов.

– Служебният кабинет е на ГЕРБ, така ли? 

– Натам сочат всички знаци.

– Но вътрешният министър си стои на мястото.

– Той също беше бранен на живот и смърт от ГЕРБ. Докато ПП-ДБ му искаха оставката, от ГЕРБ се заинатиха и казаха, че могат да отстъпят от всичко друго, готови са и кабинета да свалят – кабинета на сглобката, само и само да не отстъпят от вътрешния министър.

Цялата ситуация в страната е изкривена. ЦИК, която трябва да провежда избори – функцонира, работи, вървят вече от вчера процедурите по регистрацията, нека тя да продължи да си работи чисто технологично по осигуряване на изборите. Служебният кабинет трябваше просто да гарантира провеждането на един технически процес.

– Да, но в последните години сме свидетели на това как служебните кабинети се занимават с всичко друго и с провеждане на избори. Т.е. кабинетът „Главчев” не е изключение.

– Не, но кабинетът „Главчев” надгради кабинетите на Радев. Радев злоупотреби жестоко с инструмента на служебните кабинети, превърна ги в еднолична власт. Има доклад на ОССЕ, че той се е намесвал в изборите – от 19 държави имаше 26 наблюдатели. Подписа договор с Боташ – предателски за България, уволни 14 хиляди души.

Идеята на конституционните промени беше да се спре с това беззаконие, с това, което правеше Радев по отношение на служебните кабинети и как злоупотребваше с властта тогава.

Стигаме обаче до следващата стъпка „Главчев”, където Бойко Борисов надгражда този модел и вече си го прави кабинет на ГЕРБ. Той не се и крие. Радев се опитваше да се крие, мимикрираше.

– Има и промени в енергийния сектор, както сте видели – смяна на шефове там. 

– Именно заради това ГЕРБ блокираха още януари Закона за служебните кабинети – какво може да прави един служебен кабинет, какви хора могат да влизат вътре. Този закон беше умишлено блокиран от ГЕРБ, не беше приет и виждате сега –  очевидно е било с идеята да се сменят масово кадри. Защото и на втория ешалон в последните 6 дни на кабинета „Главчев” масово да се назначават кадри, изпаднали от Столична община, зам.-министри.

– Други рокади в кабинета очаквате ли? 

– Нищо не е изключено, след това, което се случва в България. Последното нещо, което имаме като сигурност е, че има някаква предвидимост от страна на т.н. управляващо мнозинство – визирам тук и сглобката, и президента, които управляват държавата в последната година и половина.

– И още една новина от снощи – Живко Коцев е извикан на разпит. Ще видим дали ще му бъде повдигнато обвинение. Очаквате ли тази сага да се развие? 

– Виждам, че това се опитва да се държи на повърхността с всички възможни средства от определени кръгове, свързани ГЕРБ и ДПС, за да ударят в предизборната кампания ПП-ДБ. В тази война между двете части на сглобката очевидно има и много пропаганда, неистини, димки – така че не можем да сме сигурни какво точно се случва и се е случвало зад кадър. Със сигурност този човек Живко Коцев не беше за тази позиция, оказа се, че е негоден и е готов за един часовник да позира като абитуриентка.

– Трябва ли и Бойко Рашков да бъде разпитан? 

– Определено и той се изложи миналата седмица с тези нелепи обяснения – не може да си бил вътрешен министър и да кажеш: не знам кой идва на рождения ми ден, разхождаха се едни хора по улицата, влязоха, а – тук има рожден ден, дайте да влезем, много приятен човек, дайте да се снимаме. Несериозно.

– Така или иначе репутационния удар е по ПП-ДБ. Вчера Асен Василев е ковментирал, че няма да управляват с ГЕРБ след изборите. Да вярваме ли на тези политически декларации или можем да ги видим отново заедно след изборите в името на евроатлантически ценности и т.н.

– Категорично. Слушам и ген. Атанасов, който казва – да не преминаваме определени граници, защото след изборите трябва пак да си говорим. Вчера още някой от ПП каза, че трябва да се внимава, защото има за какво да се говори след изборите по отношение на правителство.

А и Кирил Петков заяви, че с ГЕРБ биха направили коалиция, но без определени хора от ръководството. Т.е. в момента се изтощават взаимно, развежда се тежко с идеята да убият другия на максимум, но и с пронизващата цялото им поведение линия, че след изборите няма какво да се направи – трябва пак да се събират.

Това, което мога да кажа е, че ситуацията е такава, че трябва да се търси алтернатива на цялото това нещо, защото то е едно.

– Да, експерти виждат много голям протестен вот, недоволство, което да избие някъде. Кой ще успее да го обере обаче този протестен вот? Ще успеят ли за 9 юни или може би – по-нататък, наесен? И това президентската партия ли е всъщност?

– Мисля, че него го спряха да я направи – 3 март беше регистриран като политически проект в патентното ведомство, подготвиха се някакви хора и в крайна сметка нищо не стана. Това ще му е четвърти, пети проект на Радев.

Трябва да бъде спрян, защото не може действащ президент, в рамките на конституционни правомощия да използва държавния ресурс и да прави  N на брой политически партии: той подкрепи ИТН, още докато аз бях в президентството, логистично ги подкрепяше, след това създаде ПП – да не си мислите, че те са дошли отнякъде и за 2 месеца, хоп, са направили партия.

За това трябват стотици хора в страната, организация, структури, пари, застъпници, мрежа. Няма как да стане без логистика. Т.е. той направи и тази партия. Подкрепи „Левицата” на последните избори, официално с негови съветници, които участваха в предизборния процес.

В отговор на въпроса ви – съмнявам се, че ще го направи. Опитите му досега се науспешни. А и вече цялото общество видя, че той нарушава Конституцията.

– Къде ще отиде протестният вот тогава? 

– Протестният вот може, от една страна да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото тя е единствената, която си удържа на думата, не влезе колаборация с ГЕРБ, с ДПС, беше последователна в политиката през тези години.

– Но пък има много вътрешни турбуленции там.

– Които са създавани също от ГЕРБ и от части на ДПС вътре, които са финансирани през Столична община, през различни други структури, през общини на ГЕРБ, за да може да бъде разклащана формацията.

Разбира се – някои могат да видят и „Възраждане”. Което е абсурдно, защото тази партия няма капацитет нито да управлява чисто мениджърски, като управление на хора, като опит – има отношение единствено по това: дайте да излизаме от ЕС, от НАТО, да не влизаме в Еврозоната. Има някакъв разрушителен импулс там, който е лишен от всякаква рационалност.

Но да не забравяме, че и там тръгнаха процеси – очаква се да излизат още депутати от парламентарната им група, роенето е голямо, виждам, че се радикализираха, взеха мното антисемитски позиции.

Като цяло цялата партийна и политическа система, институционалната система в момента се тресе. Държавата е в политическа криза – това е ясно. Но моментът дава възможност – ние сме доказали, че след подобни кризи правим скокове, догонващи другите страни в ЕС. За мен тази криза е възможност и призовавам – да излизат, да гласуват, да участват в политиката. Сега е момента.

– Очаквате ли политически римейк на 9 юни? 

– Горещо се надявам да няма такъв, защото от реформата на сглобката се роди една реставрация, на която сме смвидетели в момента – връщането на ГЕРБ на бял кон. Слава богу, аз си мисля, че това е фалшиво завръщане и няма да трае дълго. И именно заради това вчера беше нервната реакция на Борисов и изпускането на нерви по отношение на нареждането какви хора да назначава или уволнява в служебния кабинет.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране