16.07.2019 | 0:02
Кирилов не иска да води заседанията на ВСС
Главният прокурор Сотир Цацаров му обясни, че винаги, когато иска, може да се изказва

Правосъдният министър Данаил Кирилов учуди членовете на Висшия съдебен съвет, като заяви, че няма желание да води заседанията на висшия орган. Главният прокурор Сотир Цацаров му обясни, че винаги, когато иска, може да се изказва. И добави, че ще е странно министърът да присъства, но да не води заседанията.

Шефът на ВКС Лозан Панов също прикани Кирилов да не се отказва от правото си. Обясни още, че ако министърът е възпрепятстван, законът определя кой да води заседанията. В крайна сметка Данаил Кирилов се съгласи да остане водещ на заседанията. Разбирам насоката на аргументацията, кратко добави министърът.

На вчерашното заседание членовете на Висшия съдебен съвет откриха процедурата за избор на нов главен прокурор. В рамките на четири заседания ще се приемат номинации, както обясни Сотир Цацаров. Той си пожела на 24 октомври процедурата за приключи успешно.

До 29 юли Пленумът на ВСС ще проведе четири заседания за внасяне на предложения за кандидатури за главен прокурор. До 12 август номинираните кандидати следва да представят писмена концепция.
Те трябва да представят подробна автобиография, свидетелство за съдимост, удостоверение за липса на образувани досъдебни производства и висящи наказателни дела и др.

На 12 септември Пленумът на ВСС ще проведе заседание за обявяване на датата, часа и мястото на изслушване на кандидатите за главен прокурор. Изслушването ще е на 24 октомври.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране