15.09.2019 | 14:03
Кой избива катеричките в Борисовата градина?
Паркът е обработен с препарата Родиф паста

Здравните власти и агенцията за безопасност на храните ще проверяват какво е причинило масово измиране на катерички в Борисовата градина в София. Сигналът е подаден от граждани, умрелите животни са забелязани в района на паметника, а според природозащитни организации причина е неправилно третиране на тревните площи срещу гризачи, съобщи Би Ти Ви.

Борисовата градина е обработена с препарата Родиф паста. Според Явор Гечев от “Четири лапи” обаче не са спазени всички условия как се прави това – препаратът трябва да се постави в т.нар. дератизационна кутия, за да не се разнася отровата. Гечев твърди, че никога не е виждал такава кутия в градината, въпреки че тя редовно се третира срещу гризачи.

От Регионалната здравна инспекция обаче твърдят, че препаратите не са причинили смъртта на животните. “Препаратът е положен в гнездо, което е достъпно единствено за гризачи от типа черен и сив плъх и евентуално домашна мишка”, твърдят от инспекцията. Проверка трябва да установи къде е истината. Властите обаче са категорични, че пастата е разпространена съгласно всички мерки за безопасност.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране