21.05.2024 | 11:16
Контрера: Животът на хората не може да зависи от картелите за лекарства!
В момента държавата я няма и влизат нечистите сделки!

Болните са заложници на вносителите на лекарства. Когато държавата я няма, управляват картелите.

Това написа в профила си във Фейсбук заместник-председателят на ВМРО Карлос Контрера.

Проблемът с недостига на лекарства перманентно стои на дневен ред. Стотици хиляди български граждани са в лапите на един картел, от който зависи дали ще се лекувате или не, пише още Контрера.

Ето защо ние от ВМРО сме категорични:

Нужен е нов модел за снабдяване с лекарства.

В момента притежателите на разрешение за употреба (ПРУ) на лекарствени продукти снабдяват търговците на едро (ТЕ), като има четирима основни търговци, изкарващи по 1 милиард лева годишно.

Търговците на едро предплащат лекарствата, които получават. След това снабдяват аптеките в страната, но държат в складовете си и количества за реекспорт. Причината е, че изнасяйки ги в други държави, те ги продават на по-високи цени и съответно генерират печалба. Това води до периодичен дефицит на различни лекарства, които просто липсват в аптечната система.

Какво може да бъде решението?

Търговското дружество „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД е 100% държавна собственост. Правата на собственост на държавата се упражняват от Министерство на здравеопазването. „Бул Био“ произвежда над 600 лекарствени продукта и медицински изделия, като освен това е и регистриран търговец на едро.

Дружеството може да послужи като основа за изграждане на изцяло нов модел на лекарствоснабдяване за животоспасяващи лекарствени продукти, които се заплащат от НЗОК. Чрез държавното дружество „Бул Био – НЦЗПБ“ държавата може директно да купува т.нар. рискови лекарства и да ги разпространява към аптечната мрежа. Така ще се разбие картела във фармацията и ще се гарантира на гражданите, че лекарства за диабетици, онкоболни и други ще бъдат налични.

За целта е необходимо изграждането на структура, инвестиция в транспорт и бази в страната, от които да се зареждат аптеките.

Идеята е инсулини и други животоспасяващи медикаменти, които се заплащат от НЗОК, да бъдат разпределяни по аптеките от държавата чрез дружеството „Бул Био“, което да работи директно с ПРУ, като се превърне в реален конкурент на търговците на едро.

По този начин ще се гарантира, че необходимите количества лекарства ще бъдат разпределяни в аптеките, вместо да се държат в складовете и да са обект на реекспорт.

Подобни модели съществуват в скандинавските държави, където през държавни или контролирани от държавата търговски дружества се осъществява държавна политика.

Ефектът, който ще постигнем:

Гарантиране на лекарства за всички!

По-ниски цени за крайния потребител поради закупуване от директен производител на големи количества!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране