16.04.2024 | 14:17
Кощунство! Поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)
Кръстът е изваден от гроба, част от него, както и част от обграждащия мрамор са счупени

Неизвестни поругаха и оскверниха гроба на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм “Св. Неделя”, съобщиха от Българската патриаршия.

Кръстът е изваден от гроба, част от него, както и част от обграждащия мрамор са счупени.

Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите.

В събота е бил счупен и фенерът на гроба. В понеделник е била счупена част от плочата и кръста, но те са били възстановени.

Епископ Поликарп заяви, че храмът е бил подлаган на многократни посегателства – крадена е и кутията за дарения. Многократно са подавани жалби в полицията. Тъй като ставало въпрос за пияни, дрогирани – ефект нямало.

Преди години е имало жива охрана в храма, но е махната заради липса на средства. Обмисля се мярката да се върне. От Софийска Митрополия обмислят и да сложат ограда около гроба на патриарха.

На 21 април (неделя) в храм “Св. Неделя” ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на Българския патриарх Неофит.

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

На заседанието на 19 март на Светия синод за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП единодушно беше избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. В същия ден Светият синод реши на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх, а на 20 юни тази година да бъде свикано нарочно заседание на Светия синод, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията от Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02ZNmffS9ivKsPTNBiR5NpSXY8AqSk5ruA7HJF3RYVdbuJ7teQ3zBuEuNq8g3RSxG4l&id=100064746637187

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране