26.03.2019 | 0:51
Костов настоява руските проекти у нас да бъдат прекратени
Целта на хибридната война на Русия е да причини разцепление вътре в Европейския съюз и НАТО

”Парализата на българските политически партии е очевидна и те не противодействат на хибридната заплаха от Русия.” Такъв бе коментарът на министър-председателя на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов по време на конференцията “Членството в НАТО – ключ към Европейския съюз”.

Костов определи хибридната заплаха от Русия като едностранна агресия срещу България. По думите на бившия премиер хибридната заплаха налага зависимост на партийни и държавни институции като прокуратурата, разследващи органи или органи за борба срещу корупцията.

”Всяко повдигнато обвинение се приема като обосновано и формира обществени нагласи. В последните 2 години прокуратурата преследва редица политици, които подкрепят действията на НАТО. Направен бе опит да бъде осъден Даниел Митов и Николай Ненчев.”, заяви бившият премиер.

Костов припомни още, че са нанесени тежки поражения на българската енергетика и има необходимост да се повтарят имената и примерите, кой и по какъв начин е причинил задлъжняването на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Той нарече българските власти пасивни спрямо руската хибридна агресия, но и нещо повече, той ги обвини в това, че опитват да сервилничат в Кремъл. ”Не заемат позиция в конфликта на Русия с НАТО и в опита за отравянето на семейство Скрипал.”, посочи бившият премиер. Това поведение, според него, показва, че България не е лоялен съюзник на НАТО. ”Българските власти трябва с много по-остър тон да проявяват пълна солидарност към стратегията и политиката на НАТО.” “Няма място за съюзническа дипломация и щадящ език”, категоричен е Костов.

Иван Костов настоя да се прекъсне незаконното финансиране, но и финансирането на руските проекти в България. Бившият премиер изрази притеснение, че несигурността у нас е по-голяма отпреди 15 години.

”Причините могат да се потърсят в българската политика, но и в значителна степен в политиката на НАТО.” Той поясни, че членството на България в НАТО не е успяло да ни помогне да наложим върховенство на закона и да се справим с корупцията и организираната престъпност. ”Корупцията и организираната престъпност ни държат далеч от западния демократичен стандарт. Кремъл бързо ескалира конфликт с всяка от страните членки на НАТО и прилага в конфликта невоенни методи.”, обясни Иван Костов.

По думите му Кремъл води дифузна война с психологически, политически и кибератаки, създаване на несигурност и други.

Костов припомни, че миналата година били договорени мерките, но не бил посочен източникът на хибридната заплаха. ”НАТО разработи стратегия за ролята си, засилва своята координация с партньорите и може да предостави целева помощ на съюзниците по тяхна молба”, изказа становище Костов.

Неговата оценка е, че европейската, натовска и българска защита срещу руската хибридна заплаха е недостатъчна и закъсняла, а едва от миналата година започнали промените за справяне с руската дифузна война.

Според него целта на хибридната война е да причини разцепление вътре в Европейския съюз и НАТО.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране