22.04.2024 | 16:36
Ковачки: Доставката на ядрено гориво от “Уестингхаус” е огромен стратегически успех за България
Решението на Камарата на представителите на САЩ за мощна помощ за Украйна е важно решение в ключов момент, изтъква предприемачът

“Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от компанията „Уестингхауз” на площадката на АЕЦ „Козлодуй” е огромен стратегически успех за България”, написа във Фейсбук бизнесменът Христо Ковачки.

“Това наистина е ключов етап от дългогодишното развитие на двустранното сътрудничество между България и САЩ и позволява реалната диверсификация на нашата енергетика и постигането на пълна независимост на функционирането на АЕЦ „Козлодуй”, посочи той.

 

Ето как продължава публикацията на Христо Ковачки във Фейсбук:

 

Специални поздравления заслужава политиката на „Уестингхауз” насочена към стратегическо партньорство с местни основни доставчици. Компанията сключи меморандуми за сътрудничество с десетки български фирми за съвместно участие при изграждането на новите ядрени мощности в Козлодуй. Очаква се при реализацията на този мащабен проект да бъдат ангажирани хиляди български инженери, строители, работници и технически специалисти, а това означава само едно – повече енергия произведена в България, повече нови технологии и повече работни места в икономиката ни и повече просперитет за хиляди български семейства.

 

Ползотворното сътрудничество между „Уестингхауз” и българските й партньори е от решаващо значение за постигането на по-устойчиво и сигурно бъдеще за цялата ни енергетика.

 

Доставка на свежо ядрено гориво от „Уестингхауз” надхвърля чисто икономическите аспекти и има важно стратегическо значение за България и в геополитически план. Тя се случва на фона на ескалиращата агресия на Русия в Украйна, която раздели светът за пореден път. Продължаващата силна подкрепа на САЩ и ЕС за каузата и борбата на украинския народ показва значението на тази война, не само за украинците, но и за всички страни и общества в света, избрали свободата и демокрация пред диктатурата и авторитаризма.

 

Решението на Камарата на представителите на САЩ за мощна помощ за Украйна е важно решение в ключов момент. В тези геополитически условия на сблъсък и практическото издигане на нова „Желязна завеса”, постигането на пълна независимост и диверсификацията на доставките за българската ядрена енергетика е важна стъпка, гарантираща евроатлантическия път на развитие на България.

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране