25.06.2019 | 12:43
Купувачът на ЧЕЗ: Няма политически интереси, не сме като Гинка
Асен Христов призова медиите да се въздържат от пазарни манипулации
Нека да не търсим политически мотиви в една бизнес сделка. Жълти медии и някои политици се опитват да я използват за политически интереси и КФН може да се самосезира. Това каза пред bTV председателят на Надзорния съвет на “Еврохолд” Асен Христов. Компанията е в официални преговори с електроразпределителното дружество ЧЕЗ за закупуването на неговия бизнес в България.

Христов коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ЧЕЗ е продадена на втората Гинка с думите:   “Казвам се Асен. Не се приемаме като втората Гинка. Това е просто една метафора.”

Иначе бизнесменът поясни, че “Еврохолд” води преговорите за закупуване вече почти осем месеца.

“Нашето предложение беше по-добро от това на индийската компания, която за втори път даде оферта на разсрочено плащане, което не показва добра финансова стабилност”, разкри той.

По думите му, компанията му ще плати 335 милиона евро за акциите на ЧЕЗ, а парите са от два източника – 30% собствени средства от увеличението на капитала на “Еврохолд” и 300 милиона от банков кредит.

“Сделката е по силите на дружеството и парите ще бъдат платени веднага”, допълни Христов, уточнявайки, че КФН ще провери финансовото състояние на “Еврохолд” с оглед на бъдещи придобивания.

Според него, най-голямото предимство на “Еврохолд” е, че дружеството е от ранга на ЧЕЗ – голяма компания, добре известна в чужбина. Големите банки познавали компанията и многократно са й представяли ресурси.

Междувременно, станаха ясни и имената на двете чуждестранни банки, които ще финансират проекта – най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank и японската Nomura.

Засега все още не е подписан окончателен договор за кредита, а само мандат с банките, а въпреки че лихвата ще зависи от множество фактори, от мениджмънта на „Еврохолд“ се надяват тя да е в диапазона 3-4% годишно. Освен Deutsche Bank и Nomura във финансирането на начинанието са искали да участват още няколко чуждестранни финансови институции, сред които американската JP Morgan, италианската UniCredit и Mitsubishi.

„Еврохолд“ ще основе ново дъщерно дружество, което ще придобие дружествата от бизнеса на CEZ в България – „ЧЕЗ разпределение България”, „ЧЕЗ електро България”, „ЧЕЗ трейд България”, компанията за IT услуги „ЧЕЗ ИКТ България“, фотоволтаичния парк „Фри енерджи проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса „Бара груп“ и самото „ЧЕЗ България“, което координира и управлява дейността на всички компании на групата в страната.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране