21.03.2024 | 21:27
Лена Бориславова: Мария Габриел излъга в понеделник
"Доверието е счупено. Ние не се разбираме с ГЕРБ, но решихме да обединим усилия, за да постигаме резултати"

“ГЕРБ са мандатоносителите и за нас те прекъснаха преговорите. Тук не говоря за брифингите от последните дни”. Това каза в предаването “Лице в лице” по БТВ Лена Бориславова от “Продължаваме промяната – Демократична България”, която коментира скандалите от последните дни с ГЕРБ.

“Прекъсването на преговорите стана в понеделник, деня на връщането на мандата, в 12.30 часа. Тогава влезе пиарът на ГЕРБ Никола и каза – хайде, време е. Четирите дами от ГЕРБ станаха и всичко приключи. Комуникацията се прекъсна тотално. Бойко Борисов не си вдигаше телефона, четирите дами не обясниха какво се случва. Пълно затъмнение. Ние се опитвахме да разберем какво стана, но никой от ГЕРБ не искаше да комуникира. Разбрахме от медиите, че Мария Габриел ще отиде при президента в 16.00 часа. Аз бях в колата си, когато Габриел върна мандата. Тя каза, че има споразумение, пълна прозрачност и демократичност. Пълна лъжа. Ние не се бяхме разбрали и не бяхме подписали нищо. ГЕРБ прекратиха преговорите и се опитаха да задължат ПП-ДБ да одобрят и подпишат това, което им се предлага. Чувам, че утре ще се внесе решение в НС да бъде избрана Мария Габриел за министър-председател, но без структура и състав на министерски-съвет. Така не се прави. Така не се водят преговори. Надявам се утре това да не се случи”, прогнозира тя.

“Доверието е счупено. Ние не се разбираме с ГЕРБ, но решихме да обединим усилия, за да постигаме резултати. Мария Габриел излъга пред президента и целия български народ. Г-жа Габриел е подменила и споразумението. Г-жа Габриел е казала, че няма да внесе папка с имена на министрите, без те да се договорени с партньорите на ПП-ДБ. Тогава изниква въпросът кой я е накарал да внесе тази папка? Така не се прави. Доверието трябва да се възстанови. Ако подновим преговорите, това ще е стъпка напред. Не съм сигурна, че г-жа Габриел трябва да продължи да участва в преговорите. Не знам как тя ще погледне тези 11 министри и ще работи с тях. Не трябва да говорим само за Мария Габриел. Тя е представител на ГЕРБ. Там си има лидер, който трябва да седне на масата за преговри с лидерите на ПП-ДБ”, категорична бе Бориславова.

Акад. Денков ясно показа, че всякакви обидни квалификации от страна на лидера на ГЕРБ и депутати на ГЕРБ не му пречат да си върши работата. Трябва да намерим начин да си говорим. Това не става с ултиматуми и фалшиви проектокабинети. Не става и със симулирането на реформи, както се опитват да направят от ГЕРБ. Не става въпрос за наши желания, а за конкретна програма. Асен Василев се извини на г-жа Габриел. Няма как Асен Василев да се извини на ГЕРБ за внасянето на несъгласуван кабинет. Г-жа Габриел стана в 12.30 часа в понеделник по команда и после излъга. Трябва да възстановим доверието и да си говорим. Много е удобно да атакуваме Асен Василев в момента, но така преговори не се водят. Призовани сме да изградим доверие и да вървим по определен график на реформите. Доверието може да се възстанови не като се стреляме по медиите, а като седнем на масата за преговори”, завърши Лена Бориславова.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране