22.03.2019 | 12:45
Лобист ли е ГЕРБ на строителя „Артекс”?
Законова поправка размразила небостъргача "Златен век"

Имало ли е законова поправка „Артекс”? Фирмата, за която излязоха данни, че е продала евтино луксозни апартаменти на хора от властта, се възползвала от промени в правилата в началото на 2017 г.

В края на 43-ото Народно събрание поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ) е внесена на второ четене от депутати от ГЕРБ. Подкрепена е лично от председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, който според публикации, се е сдобил от „Артекс” с апартамент на цена, над 1 млн. лева по-евтино от пазарната стойност.

Същата фирма към 2017 г. е имала изтичащо разрешително за строеж на небостъргач – 34-етажна сграда в столичния квартал „Лозенец”. „През 2017 година нямаше нищо, имаше пущинак и табела, че “Артекс” строи. Самите строителни работи започнаха много по-късно“, казва пред „Свободна Европа” юристът Никола Вапцаров, който е член на Инициативния комитет „Лозенец“, протестиращ срещу небостъргача.

По това време се приема законовата поправка, според която разрешителните за строеж на подобни сгради вече ще важат не пет, а десет години. Макар че тя не би следвало да действа със задна дата, именно на нейна база от регионалното министерство удължават разрешението за сградата на „Артекс”, наречена „Златен век”. Според „Свободна Европа” замесени са бившите министри Лиляна Павлова и Николай Нанков.

Днес коментар направи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков: „Поправката „Артекс” – е много сериозно внушение. Смея да твърдя, че законопроектът, който сме внесли с колегите, е плод на труд – заедно с Министерството на регионалното развитие, с колегите от нашата Комисия по регионална политика и той касае обекти от първа и втора категория – най-големите обекти, на които сме им дали толеранс по чисто обективни причини, тъй като в практиката се показа, поради ред обжалвания, било административни, било оценка на въздействие на околната среда, било други процедури, тези обекти се правят с години и сме дали един толеранс просто вместо за пет години да завършват обектите за десет години. И е съвсем логично и стоя зад думите си.

По отношение на казуса с небостъргача на „Артекс” Ненков каза: „Що се отнася до конкретния проект – нито ме интересува, нито някога е имало отношение към този обект. Спорно е дали изобщо има отношение законопроектът към съответната фирма и към съответния обект, така че – поправката „Артекс”, ми звучи не много коректно, по-скоро е подвеждащо.”

Ненков се запознал лично и установил, че промяната в ЗУТ нямала ретроактивно действие. „Трябва да питате институциите”, посочи неколкократно депутатът от ГЕРБ. „В закона не е писано, че важи със задна дата. Оттам нататък – как е продължил техният обект, институциите да кажат”, добави Ненков.

Коментар от Брюксел днес направи и премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обясни, че ако е имало лобистки закон, лично се ангажира същата парламентарна група сега да вкара контразакон.

Борисов обаче каза, че във всички столици имало небостъргачи и то голям брой. Въпрос на обществено обсъждане било дали у нас това да бъде забранено и сградите да са само до пет, три или два етажа. Премиерът бил израснал в „колиба” и делял една стая със сестра си.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране