22.08.2019 | 0:01
Македония арестува шефката на спецпрокуратурата
Катица Янева е задържана за случая "Рекет", в който е замесен и българският гражданин Йордан Камчев

Македонските власти арестуваха в сряда ръководителя на Специалната прокуратура Катица Янева по подозрения в корупция, съобщиха местните медии и агенциите. Преди месец Янева обяви оставката си от поста. Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски лично поиска постоянен арест за нея, тъй като има достатъчно данни, че “Янева е извършила злоупотреба с властта” при аферата “Рекет” – дело за изнудване и даване на подкуп за край на друго разглеждано дело от същата специализирана прокурорска институция. По същия случай Янева бе разпитана първоначално във вторник, но като свидетел. След ареста й полицаи извършиха обиск на дома на Катица Янева в скопския квартал “Козле”.

“Няма данни, че политици са замесени в тази афера”, заяви Йовевски и уточни, че при обиска е иззет и компютърът й. Той съобщи, че Янева е повлияла за освобождаването и връщането на паспорта на обвиняемия Йордан (Орце) Камчев, който има и българско гражданство и преди време бе неуспешно предложен за български консул в страната. Според главния прокурор Катица Янева лично е предложила смекчаващи обстоятелства срещу Камчев по делото „Империя“ и превръщането му в свидетел. В момента той е в неизвестност.

В средата на юли стана ясно, че Орце Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група, е бил рекетиран от Боян Йовановски и Зоран Милевски. Те са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. В разпространени от италиански медии аудиозаписи Йовановски и Милевски твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева. В един от разговорите се споменава и името на премиера Зоран Заев. По неофициална информация, с която “Дойче веле” разполага, Камчев сам е записал разговорите си с изнудвачите.

През ноември м.г. Специализираната прокуратура на Северна Македония влезе в офисите на няколко фирми на Камчев заради разследването по случая, наречен “Империя”. В него е замесен и бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване по времето на Груевски – Сашо Миялковски. Той заедно с още неколцина бе разследван от спецпрокурора Катица Янева и екипа ѝ за корупция, пране на пари, престъпно сдружаване, измами и злоупотреба с власт. Разследващите органи проверяват и дали компаниите “Орка спорт” и “Орка текстил”, част от “Орка холдинг”, създадени още от бащата на Орце – покойния вече Илия Камчев, не са фалирани умишлено, за да се укрият данъци, а през офшорни компании в Швейцария средствата върнати обратно в Северна Македония.

Йордан (Орце) Камчев е един от най-богатите хора в югозападната съседка на България, натрупал състояние от 220 млн. евро, според сп.“Форбс”. Камчев бе свързан с управлявалата близо десет години ВМРО-ДПМНЕ и премиера Никола Груевски, подал оставка в края на 2016 г. и избягал в Унгария. Неговият първи милион е дело на баща му, който според публикации в македонски медии е бил свързан с тайните служби на бивша Югославия, съобщава БГНЕС. За Орце Камчев се знае още, че е в топли отношения и с гръцкия магнат Димитрис Копелузос, чиято компания е обвързана с общи проекти с “Газпром”. Ако Орце Камчев бе одобрен за почетен консул на България в съседната държава, той щеше да получи дипломатически имунитет.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране