01.10.2019 | 0:26
Македония със заявка да купи 10% от тока на АЕЦ “Белене”
Седем са заявките за стратегически инвеститор

В заявлението си за участие в процедурата за избор на инвеститор за дострояването на АЕЦ “Белене” Северна Македония е поискала да купи 10 процента от електроенергията на бъдещата атомна централа. Това се посочва в съобщение на Министерството на енергетиката след среща в понеделник между българския министър Теменужка Петкова и министъра на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши.

За интереса на Скопие да вземе малък дял от АЕЦ “Белене” и да купува от електроенергията ѝ стана ясно в средата на август след отварянето на заявленията за участие в търга за стратегически и миноритарни инвеститори и за сключване на дългосрочни договори за тока от ядрената мощност. Тогава Петкова информира, че Северна Македония е поискала чрез държавната си енергийна компания да участва и като акционер, и като купувач на бъдещата енергия, но решение на кабинета в Скопие все още нямало.

Сега се изясни количеството ток, които иска да получи Северна Македония, но не и дали вече има правителствено одобрение за това намерение.

По думите на министър Бектеши Република Северна Македония била заинтересована от провеждане на преговори на експертно равнище във връзка с проекта АЕЦ “Белене”. Петкова му отвърнала, че “в момента се прави преглед на подадените от компаниите заявления, след което ще се изготви кратка листа на фирмите, с които ще се водят разговори. Двамата се обединили около мнението, че проектът АЕЦ “Белене” ще е от регионално значение.

Седем са заявките за стратегически инвеститор. Световно познатите са руската държавна корпорация “Росатом” чрез дъщерното си дружество “Атоменергопром”, Корейската Хидро и атомна енергийна корпорация и Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC). Другита са консорциуми с участието на фирми на спорния бизнесмен Христо Ковачки и германска фирма.

Освен Северна Македония, дългосрочно искат да купуват ток от АЕЦ “Белене” двама търговци на ток, единият от които е свързван с Ковачки. Този тип договори обаче принципно не са разрешение от Европейския съюз.

Петкова и Бектеши са набелязали възможности за разширяване на сътрудничеството между двете държави и в областта на природния газ, и на електроенергетиката. “Реализацията на съвместни проекти ще допринесе за повишаване на енергийната сигурност, изграждане на междусистемна свързаност и либерализация на електроенергийния пазар”, посочва се в прессъобщението.

Северномакедонският министър информирал за въведени в законодателството на страната европейски енергийни регламенти. Според колежката му това ще допринесе за обединението на пазарите “Ден напред” на двете страни в търговията с електроенергия, за каквото се разбраха през април 2019 г. “Българската независима енергийна борса”, Македонският електропреносен системен оператор, Енергийната регулаторна комисия на Северна Македония и “Електроенергийният системен оператор” на България. Двамата министри са се разбрали да се ускори работата по пазарната интеграция.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране