17.10.2019 | 0:01
Макрон се изправя срещу Меркел
Франция блокира започването на преговори с Албания и Северна Македония

Френският президент Еманюел Макрон е на път да влезе в сблъсък с германския канцлер Ангела Меркел, след като Франция изпадна в изолация, противопоставяйки се на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Франция пренебрегна широката подкрепа сред държавите от ЕС за даване на зелена светлина на страните, намиращи се в стратегически район на прага на Общността. Амели дьо Моншалин, министърът на европейските въпроси, каза, че не може да даде зелена светлина, преди да са решени редица въпроси за ЕС, които варират от икономическата политика до правата на човека и върховенството на закона.

В Париж служител на френското председателство заяви, че правителството на Макрон няма да се съгласи да започне преговорите сега.

“Тези страни ще бъдат част от Европейския съюз един ден … но е твърде рано да се отваря юридическият процес към разширяване”, заяви президентският представител.

Франция каза, че ЕС е изправен пред твърде много предизвикателства – включително планираното излизане на Великобритания, Китай, миграцията и заплахите за сигурността, породени от Русия, за да пусне още две държави от Балканите, регион, все още белязан от наследството от войните от 90-те години на миналия ХХ в. и борба с престъпността и корупцията.

Дания и Нидерландия подкрепиха отказа на Франция за започване на присъединителни преговори с друга балканска страна – Албания, на министерска среща на ЕС в Люксембург, завършила без споразумение по въпроса, за който е необходимо одобрението на всичките 28 държави от общността.

„Много съжалявам, че държавите членки не можаха да вземат решение“, каза европейският комисар по разширяването Йоханес Хан.

„Това не е славен момент за Европа“, заяви Хан видимо разочарован. “Северна Македония и Албания свършиха домашните си задачи и осъществиха болезнени реформи “, каза той, след като държави от ЕС се отказаха да направят крачката за трети път от година и половина.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране