25.04.2019 | 17:26
Манолев стана клиент на прокуратура за източване на европари
Подбудил фирмаджийка да получи 391 160 лв. за къща за гости

Окръжна прокуратура – Благоевград е привлякла като обвиняеми бившия зам.министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление.

Както повечето огласени и образувани напоследък проверки – става въпрос за чл. 248а от НК – за деклариране на неверни сведения или спестяване на такива, с цел да се получи банков кредит или еврофинансиране.

Наказателната отговорност на Манолев и Димитрова е ангажирана за това, че в периода от началото на месец януари 2013 г. до 14.10.2015 г. в гр.София, гр.Сандански и гр.Благоевград, в съучастие – Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец  – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ гр.Сандански като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие“ гр. Благоевград и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“, Отдел „РРА“ гр. Благоевград неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“, землището на гр. Сандански и приложени към него документи и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи. Неверните сведения са представени, за да получи търговецът – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на  391 160 лева.

На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева, допълват от прокуратурата.

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.

От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях, също са предмет на разследване.

“Всички документи, които са представени пред Фонда, са документи с невярно съдържание”, каза днес Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

След изнесени в медиите данни за “къщи за гости”, стопанисвани реално съответно от Александър Манолев и Елена Йончева, вчера прокуратурата обяви мащабна операция срещу всички над 740 обекта, получили такова субсидиране.

Още в предно съобщение на прокуратурата обаче ставаше ясно, че случаят със зам.министъра е даден освен на КПКОНПИ и на обвинителите от Благоевград.

Днес Арнаудова допълни и че в община Сандански не съдействат на разследването. Прокурорите ги попитали кой е внесъл накуп 20 справки декларации за мнимата туристическа дейност, но от кметството отговорили, че за видеозаписите отговаря само едно длъжностно лице, което не е на работа и да дойдет след 30 април… Така прокуратурата пратила екип, който ги иззел.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране