17.02.2019 | 18:51
Между ГЕРБ и ДПС няма съглашателство, а политически консенсус по някои теми и допирни точки
В създаването на фалшиви новини активно участва БСП, каза Цветан Цветанов

Цветан Цветанов – заместник-председател на ПП ГЕРБ, в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия

Водещ: Сега по големите политически теми от българския, нашия си дневен ред и те не бяха никак малко през последната седмица. Затова в студиото е Цветан Цветанов, председател на групата на ГЕРБ в парламента, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, заместник-председател на партия ГЕРБ и член на Комисията за контрол над службите. Също важна комисия през тази седмица заради изслушването по един от актуалните сюжети на седмицата. За това след малко обаче. Първо за изборите. Искам да ви прочета един цитат. Думите са на депутат от вашата ПГ, чуйте какво казва той в интервю за вестник „24 часа“ днес: „ГЕРБ си крои сам Костинброд. Виждам как президентът Радев си слага празнична парадна униформа, той ще стане борец за честни избори. За какво ни беше това? Влязохме в капан“. Георги Марков го казва. Той разбира от избори.
Цветан Цветанов: Хубаво би било да прочетем цялото интервю на Георги Марков, защото само последната част, мисля че малко създава погрешно впечатление.
Водещ: Много е остър обаче. Той казва – Борисов да се намеси, да прегласуваме, да отменим още в сряда тези неща, дето ги приехме.
Цветан Цветанов: Вижте, съжалявам че Георги Марков не беше в този ден и в последните няколко дни, за да може да участва активно в дебата. И също така при взимането на важното политическо решение, защото беше и политическо решение, което взехме в парламентарната група. Имахме много тежък ден, имахме много тежко начало. Знаете че в началото нямаше и кворум. И разбира се, се наложиха и последващи консултации с „Обединени патриоти“ и впоследствие с ДПС. Това бяха текстове, които трябваше да се намери някакъв консенсус, за да продължи работата на Народното събрание /НС/, да продължи работата на 44-то НС и разбира се стабилността, която трябва да гарантираме с успехите, които има правителството.
Водещ: Искате да кажете, че стабилността на съществуването на парламента е бил заложен на карта заради какво? Заради промените в Изборния закон?
Цветан Цветанов: Имаше четири теми, които бяха много важни за ДПС, в някои от тях те са и вносители, даже във всичките те са вносители – това беше за майчиния език, това беше за уседналостта, защото за уседналостта много беше важно за тях за европейските избори да могат да гласуват и българските граждани, живеещи в Турция. И разбира се това беше за преференцията. И също така всичко свързано с това, което приехме.
Водещ: Кажете защо се съгласихте за преференцията с ДПС? Защо застанахте редом до тях и днес си предизвикахте сами обвинението, че сте убили възможността на гражданите да участват в подреждането на листите на изборите?
Цветан Цветанов: Вижте, първо да направим едно уточнение. Към сега действащия Изборен кодекс, знаете че в последните изменения, които бяха преди година-две, се направи възможността да има много облекчена процедура за инициативни комитети и за всички тези, които искат да участват чисто мажоритарно във всеки един избор – било то за местни, било то за европейски, било то за национален парламент. Това, което в момента имаме като възможност, е за преференцията, за която ние държим тя да остане, но когато участваш в политическия живот на страната, има консенсус, който трябва да бъде постигнат и това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите.
Водещ: А защо за вас е важен консенсусът с ДПС, а не консенсуса с ВМРО или с БСП?
Цветан Цветанов: Аз затова казах НФСБ. НФСБ е част от „Обединени патриоти“ и тежестта на електоралната тежест и на парламентарно измерените депутати е равна на тази на ВМРО. Така че, разберете че в политиката не винаги можеш да поставяш ултиматум. И обвиненията, когато се правят към ГЕРБ, че вървим към някакъв тоталитарен режим, точно това са моментите, в които трябва да припомним тези погрешни твърдения, които някои лансират в публичното пространство. Защото, нали разбирате че най-лесно е ние да кажем – не, това е червена линия, ние не можем да преминем. Това означава, че БСП, ДПС и разбира се и други биха могли да се появят в подкрепа на техните усилия за прекратяване мандата на 44-то НС, влизане в политически хаос и непостигане тази прогноза, която даде ЕК 3,6% за 2019-2020 г., при положение, че средно…
Водещ: Така ли беше поставен въпросът? Или ни плашите в събота сутрин?
Цветан Цветанов: …момент, не, не ви плаша.
Водещ: Някой каза ли ви – или обезглавявате преференцията, или прекратявате мандата? Някой каза ли ви?
Цветан Цветанов: Когато някой излиза и започва да говори ГЕРБ и ДПС имат някакво съглашателство – да, имат по някои теми, по които намираме политически консенсус и пресечни точки. Давам за пример инвестиционният разход за Българската армия и възлагането мандат на българското правителство да започне преговори със САЩ по закупуването на Ф-16. ДПС ни подкрепиха. Това според вас съглашателство ли е? Не. Това е утвърждаване на евроатлантическите приоритети и ценности и изграждането на оперативни способности на Българската армия, съвместими със стандартите на НАТО. Това, което направихме, когато имаше внасяне за премахване на плоския данък 10%, тогава всъщност ние отново с ДПС и с „Обединени патриоти“ отхвърлихме това предложение, което беше на БСП. Това означава, че всъщност ние сме запазили една дясна политика, една политика която дава възможност на младите, знаещите и компетентните хора, които имат висококвалифициран труд, да получават високи заплати, да получават високи доходи и да могат да харчат тези пари тук в България, а не да отидат по Европа и по света. Ето това е, което правим и в политиката. Недейте да смятате, че когато застанеш и разговаряш с някой, ти винаги трябва да имаш възможност да маневрираш. Имаше четири теми, които поставиха ДПС. В някои от тях те се препокриха и с част от „Обединени патриоти“. И сме направили решение, с което не сме ограничили възможността на българските граждани да отидат и да упражнят конституционното си право да отидат да гласуват.
Водещ: С преференция. В края на изречението.
Цветан Цветанов: Тя остава преференцията.
Водещ: Ще работи ли?
Цветан Цветанов: Вижте, България има политически системи за гласуване. И това са пропорционалната система. Нали разбирате, че ако имаме смесена система пропорционална и мажоритарна, това означава че всъщност ние тогава можем да говорим и да водим този диалог.
Водещ: Но вие казвате нашата система ще бъде чисто пропорционална и не ви щем мажоритарните елементи, направо махнете преференциите. Не разбирам защо тогава си играем на нещо, което няма да работи? Кажете, вие разбирате от избори?
Цветан Цветанов: Момент. Само да ви кажа. Пропорционалната система е решение, което е взето още 90-те години. Знаете, че в началото имаше и мажоритарна, и пропорционална. От 1991 г. вече е само пропорционална системата. Знаете, че 2009 г. април месец, когато ГЕРБ не участваше във взимането на тези политически решения в българския парламент, защото ние бяхме извънпарламентарна политическа сила, тогава всъщност Мая Манолова предложи и приеха смесената система, където знаете, че имаше една част мажоритарно да бъдат избирани и другите бяха на пропорционална система. След това, това беше отречено и БСП сами се отказаха от този вариант, който те наложиха.
Водещ: Но вие знаете, че 2 милиона и отгоре си искат мажоритарната система.
Цветан Цветанов: Само да кажа. Да, и ние внесохме предложение с подобен законодателен пакет, който беше отхвърлен. И в момента сме на пропорционална система и ние не сме променили абсолютно нищо във възможността да отидеш и да упражниш конституционното си право да гласуваш. Единственото, което е че в последните години се въведе преференцията, която преференция вие знаете, че ние винаги сме били за намаляване на нейния праг, остана в миналия парламент със 7%.
Водещ: Остана, защото Реформаторите там бяха много категорични, нали така?
Цветан Цветанов: Защото, вижте, преференцията за нас имаме също от ПГ колеги, които са влезли с преференция. И ние сме стимулирали този процес, защото знаем че това е една възможност на избирателя да предпочетат някои от подредбата на листата. Но когато пък ти заставаш с пропорционалната листа, ти заставаш с политиката, която прави политическата сила, ти заставаш с логото и с името на политическата сила, политическата партия поема целият този разход, който е за една кампания, защото ние го отчитаме в Сметната палата.
Водещ: Трябва ли да си безпрекословно верен на партията воин, за да бъдеш част от тези листи? Хората трябва да си правят кампании, нали?
Цветан Цветанов: Не. Но пак казвам, в политиката изкуството е да можеш да намериш този баланс, в който да можеш да продължиш напред. И в живота е така – правиш една крачка назад, за да можеш да направиш две напред. Машинното гласуване – машинното гласуване също беше едно от условията. И между другото „Обединени патриоти“ направиха консенсус за темата да може да остане в този вариант, който предлага ДПС – 3 хиляди сега, 6 хиляди на местните избори и следващите парламентарни избори 2021 г. да бъдат с изцяло машинно гласуване.
Водещ: Да се върнем само за секунда на преференцията. Не е ли права Мая Манолова, която казва, че ето, вие казвате хората имат право да гласуват, имат право да използват преференция, тя си остава. Не е ли права обаче Мая Манолова, която казва – ако в магазина има хляб, да, аз мога да си го купя, но не и ако цената му е 130 хиляди лева.
Цветан Цветанов: Моля ви. Недейте да давате за пример Мая Манолова.
Водещ: Защо?
Цветан Цветанов: Мая Манолова беше човекът, който опорочи изборния процес в България с внесен сигнал, за това че има двойни дъна в микробуси, има бюлетини, които се разнасят и някъде ГЕРБ прави манипулация и прави държавен преврат.
Водещ: Но вие я направихте омбудсман госпожа Манолова. Гласувахте ли за нея?
Цветан Цветанов: Не. Аз не съм гласувал. И парламентарната група не е гласувала за нея. Ако са гласували не повече от 2 човека, може би. Но всички останали са заявили категорично, че не са гласували за нея. Реформаторският блок гласува за нея и я подкрепи.
Водещ: Нейният пример обаче не е ли подходящ, не е ли логичен?
Цветан Цветанов: Аз давам нейният пример. Костинброд и спомняте ли си денят за размисъл, когато ти вече нямаш право да правиш политическа кампания, денят за размисъл е да може избирателят да бъде спокоен и да може да упражни конституционното си право в деня за избори. Денят за размисъл опорочен. Денят за гласуване опорочен, защото всички медии, всички новини, които излизаха тогава, избирателят отиваше с вестника, който си купуваше сутринта да си изпие кафето и гледаше „държавен преврат, ГЕРБ ще направи държавен преврат“, и въпреки манипулацията на Мая Манолова. Така че Мая Манолова, моля ви, не ми я давайте за пример в изборното законодателство. Но мога да кажа, че ние пък участвахме по правилата на Мая Манолова, по Изборния кодекс, който беше приет 2014 г. март месец, а отидохме на европейските избори май месец. Ние успяхме да победим по тези правила, по правилата на тогавашното парламентарно мнозинство с основния проектант на този законопроект Мая Манолова и успяхме да победим. Отидохме на предсрочни избори. След това отидохме 2016 г. на президентски избори. Загубихме тези избори. Обвинихме ли ЦИК, за това което настояват в момента БСП? Не. Отидохме 2017 г., забележете, с кабинет на БСП, назначен от Румен Радев.
Водещ: Помним историята, господин Цветанов.
Цветан Цветанов: Тази история трябва да се припомня, защото да избегнем всякакво внушение и всякакви спекулации, които могат да бъдат направени. Както каза премиерът Борисов – ние сме готови и сме участвали, и сме доказали, че можем да участваме по всякакви правила, които са ни предлагали. Както 2009 г., когато сме били извън парламента, така също 2014 г. и по сега действащата ЦИК, която е точно назначена от тях.
Водещ: Чудесно. Но аз пак не разбирам, защо посегнахте на преференцията? 2014 г. на предсрочните избори 1 милион и 100 хиляди души са използвали това свое право. Защо го взехте?
Цветан Цветанов: Мога ли да попитам нещо – 2,5 милиона, казаха че искат мажоритарна система. Защо тогава не зададохте този въпрос, на тези които отхвърлиха нашето законодателно предложение?
Водещ: Разбира се, че сме задавали тези въпроси?
Цветан Цветанов: Не. Не сте го задавали толкова остро, колкото сега го задавате.
Водещ: Знаете ли каква е истината, според мен? Никой не иска истинска мажоритарна система.
Цветан Цветанов: Защо да не иска? Аз примерно искам да има мажоритарна система.
Водещ: Защото там битката ще е друга.
Цветан Цветанов: Аз искам да има мажоритарна система. Знаете ли защо? Защото политическа партия ГЕРБ е единствената партия, която участва активно в дебата с гражданите и има обратната връзка от гражданите. Дори и сега в момента сме стартирали една кампания, една платформа, граждански диалог точно по тема „Европа в нашия дом“. Защото трябва да засилим европейското в нас. Защото, ако погледнем реално и аз смятам, че това може би трябваше да бъде темата, която да дискутираме за новият финансов програмен период. От 14 милиарда и 600 милиона лева, точно докладчик, който участва в този преговорен екип е Андрей Новаков и успяхме за България да имаме в момента решение на ЕП за 18 милиарда. Близо 4 милиарда повече за новия финансов програмен период 2021-2027 г. Говорихме ли за доклада на Ева Майдел, където всъщност всички преводи, които се правят, които знаете какви бяха таксите, които взимаха всички тези банки, сега в момента за европейските граждани това е вече в над 10 пъти намалена тази такса. Ето това трябва да казваме какво правят политиците и какво правим във всичко това, което е на национално, на европейско, а не само да влизаме в това противоречие и в това противопоставяне, което желаят нашите политически опоненти. Те не могат да предложат алтернатива, защото ГЕРБ е доказала, че показва реални неща. В момента предстои взимането на решение и започването и изграждането на автомагистрала „Хемус“ до Велико Търново. 2021г. вие, когато пътувате до Велико Търново не искате ли да стигате по-бързо, по-безопасно и да намалим тази концентрация на тежки пътно-транспортни произшествие? Това са политиките.
Водещ: Нали ми казвате, че темите, за които вие говорите трябва по някакъв начин да покрият въпросите, които ние задаваме? Има го и едното и другото, нали?
Цветан Цветанов: Не, не. Винаги трябва да се търси баланс.
Водещ: Вие внесохте баланса току-що. Виждате, че вече сме балансирани в хармония в събота сутрин.
Цветан Цветанов: Разбира се, благодаря ви.
Водещ: Последен въпрос по темата с изборния закон. Възможно ли е премиерът Борисов да се намеси както се е случвало и друг път?
Цветан Цветанов: Ще се намеси вероятно по всяка вероятност, за да си изиграе своите…
Водещ: И вие ще си го прегласувате.
Цветан Цветанов: Всичко е въпрос на парламентарно мнозинство.
Водещ: Другата намеса, обаче, допускате ли, че е възможно Борисов да каже – вижте, много шум се вдигна, я се върнете малко крачка назад, я премислете пак. Допускате ли такава възможност?
Цветан Цветанов: Аз съм информирал премиера за всичко, което сме предприели в българския парламент последните 48 часа.
Водещ: И той вчера каза – аз съм оставил да решават, малко се дръпна, като че ли от вас?
Цветан Цветанов: Не, просто, когато дискутираме и когато излагам фактите, премира, когато не си на терен и не си във всички тези детайли, които динамиката беше толкова голяма, че в 9 часа нямахме започване и стартиране на заседанието, които трябваше да започне в парламента, в 9:20 вече имахме едни бързи консултации. Разберете, че в такъв период няма как да комуникираш с премиера, защото и той е в заседание и той е в заседание, но за всичко, което се случи и всичко, което…
Водещ: Ваше персонално ли беше решението да застанете зад ДПС, по отношение на преференцията, в тези сгъстени срокове, за които говорим?
Цветан Цветанов: Да, мое като кратко време за взимане на решение и информиране на парламентарната група като…
Водещ: Тя подкрепи ли ви или имаше различни гласове, или нямаше време да се говори?
Цветан Цветанов: Не просто говорихме и казах – колеги, ситуацията е такава, решението, което можем да вземем е това и искам да изберем – искаме ли да имаме предсрочни избори и създаване на политически хаос в страната и създаване на криза в парламента или просто постигаме някакъв консенсус, защото и Движението…
Водещ: Защо разрешавате да ви извиват ръцете с хаос, вие и друг път сте си тръгвали от властта, отивали сте на предсрочни избори и нищо страшно толкова не е случило, пък и сте ги печелили на всичкото отгоре.
Цветан Цветанов: Да, но държавата е над всичко. И когато имаш тази стабилност, когато имаш тази външна легитимация, когато държавата стои изключително добре. Мога да ви кажа, че вчера, когато се върнах от Мюнхен на конференцията България изглежда толкова добре. И премиерът, и тези награди, които се получава, и това което имаме днес в момента – Черноморския регион – една от темите, която се дискутираше на Мюнхенската конференция. Ние трябва да изграждаме способности, за да противодействаме, както на хибридната атака, която идва от Русия за всичко свързано с предстоящите европейски избори – констатация, която са направили всички европейски държави и САЩ, извън ЕС. Така че в тази посока ние имаме много други цели.
Водещ: В Мюнхен сте говорили и за повече в НАТО в Черно море, нали така?
Цветан Цветанов: Точно така.
Водещ: Ще успеете ли да убедите премиера, който преди време казваше, че предпочита да има яхти и платноходки в Черно море, помните дискусията, която за флотилията Румъния предлагаха тогава?
Цветан Цветанов: В момента ситуацията е такава, че и премиерът, и всеки един мислещ човек няма как да не се присъедини към такова решение, което ще гарантира суверенитета, стабилността в региона. Защото в момента Русия възприема Черно море като нейна територия, а нека да кажем, че Черно море е международни териториални води и всяка една от държавите има съответната способност да има и своя излаз. И това, което е изключително важно, че Русия с този си подход, с анексирането на Крим, с военното си увеличаване като присъствие в Черно море води до невъзможност за реализирането на всякаква една регионална инициатива, която може да даде допълнителен импулс за развитието на икономическото развитие в региона.
Водещ: Кажете ми, слушам ви сега, чувала съм ви и преди да говорите за хибридни атаки, за намеса на Русия. Как примирявате тази своя нелична, защото това е политическа позиция ваша с факта, че управлявате с „Атака“, с факта, че получавате подкрепа от пария като „Воля“. Това са партии близки до Кремъл, нали така. Имате ли такава вътрешна колизия?
Цветан Цветанов: Вижте, нека да погледнем какво се случва в цяла Европа в националните парламенти и във формирането на мнозинства. В Белгия как беше правителството, бихте ли ми казали? Беше точно с националистите, вие видяхте, че когато те се оттеглиха се създаде политическа криза. В Австрия как се формира правителството, в Италия как се формира правителството? Всичко е въпрос на баланс и най-важното е, че в нашето коалиционно споразумение ние категорично сме заявили, че в евроатлантическата ориентация няма да бъде променяна под никаква форма. Имаме коалиционно споразумение, имаме управленска програма за политики, които стигат до хората.
Водещ: Това ви прави спокоен?
Цветан Цветанов: Разбира се, защото това са ангажименти, които са поети с подписите на лидерите на тези политически сили. Сферата на образованието изведохме като акцент. Ние в момента можем да отчетем, че 1 млрд. 380 мил. лв. ще бъдат парите, които в края на мандата ще бъдат в сфера образование за увеличаването доходите, двойното увеличение на заплатите, това е инвестиция в образование.
Водещ: Безспорно най-необходимата инвестиция в момента, ако трябва да бъдем честни.
Цветан Цветанов: Момент, образователната инфраструктура само за 2018-2019г. имаме над 700 мил. лв. за 500 училища и детски градини, които подобряват образователната инфраструктура, кажете ми кога се е случвало това – никога досега.
Водещ: Аз казах вече, че това е най-важната инвестиция и няма да си променя мнението.
Цветан Цветанов: Разбира се, с 20% увеличихме доходите на учителите само от 1 януари.
Водещ: Обаче, г-н Цветанов, нека се върнем към хибридните атаки. Говорите често за тях в същото време остава впечатлението, включително и сега покрай казуса Гебрев, че когато става дума за руско влияние, евентуално руско влияние, че когато става дума за евентуална руска намеса в България не се разследва, по някаква причина, нещо успива службите и някак не се стига докрай. Това усещане, можете ли да го опровергаете с някакви аргументи?
Цветан Цветанов: Със съвместните действия, които се реализират, дори със съвместния екип на Великобритания и доверието, което имаме с Великобритания.
Водещ: 3 години по-късно? Какви следи, студени следи, затворени досиета?
Цветан Цветанов: Знаете, че в момента, когато беше обявено, че Федотов има отношение към случая Скрипал и когато беше направена насрещна проверка на всичките европейски държави, установява се, че в България той посещава страната ни 3 пъти. Българските служби, заедно с британските през цялото време работят заедно.
Водещ: През цялото време?
Цветан Цветанов: Да през цялото време и аз смятам, че в това отношение и самият посланик Ева…
Водещ: А преди това? Защото отравянето е 2015 г. ?
Цветан Цветанов: 2015г.
Водещ: А преди това, там полицията да си ги, все едно битов инцидент се е случил.
Цветан Цветанов: Момент, момент. Действията, които са предприети и всичко, което бяхме информирани на комисията, заседанието, което преведохме на контрол на службите, мога да кажа, че както председателят на ДАНС, така също и главният прокурор, и сегашният министър на вътрешните работи, който тогава беше директор на Столична дирекция на вътрешни работи, извършени са много сериозни процесуално-следствени действия, които дават възможност, когато бъде спряно едно досъдебно производство и сега, когато бъде възобновено, да имаме достатъчно материали, върху които да могат да продължат съответните анализи и когато излизат нови факти и обстоятелства да може действително да се разплете и да се документира всичко това, за да можем да бъдем силни с доказателства. Но тук в потвърждение на това, което ми зададохте като въпрос, Русия с това присъствие на Федотов 3 пъти и с още други, които са засечени, можем да кажем, че Русия използва страната ни с тази по-либерална политика, спрямо тях, а не с тази позиция, която трябва да имаме като държава-членка на ЕС, които бяха съпричастни с политиката и с взимането на политически решения и разбира се на база на компетентността на съответните специални служби, вие знаете, че и Унгария, и Македония, и Гърция отзоваха по един посланик или по два, в зависимост от тежестта от това, което може да се вземе като решение. За голямо съжаление хибридната атака към България не е спирала от средата на 2015 г. и ако погледнете внимателно на наратив…
Водещ: Те като си ходят така руските шпиони из България как да я спрем тази атака? Как да се реагира?
Цветан Цветанов: …момент. Хибридната атака се прави по много други начини. И тук можем да кажем за онлайн медиите и ако погледнем реално на наратив антиевропейски съюз, антигражданско общество, антиСАЩ, антиНАТО, ще видите в какво живеем и колко са фалшивите новини, които се генерират ежедневно. За голямо съжаление в създаването на фалшивите новини участва много активно и БСП, а в някои от случаите и президентът дава също основания да се формулират гръмки заглавия, които не кореспондират с действителността.
Водещ: Много важни теми останаха. Ще ги оставим за следващ разговор.
Цветан Цветанов: Съжалявам. Аз бях на разположение за по-дълъг разговор.
Водещ: Благодаря ви.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране