27.05.2024 | 9:22
Митов: Трябва да подкрепяме Украйна до нейната победа във войната срещу Русия
Той посочи, че е необходимо не само увеличаване на санкциите срещу Русия, но и по-доброто им прилагане

Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море, на което се надяваме.

Това заяви Даниел Митов на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Той я откри съвместно с председателя ѝ Михал Шчерба.

“Русия води дезинформационна война срещу НАТО и Запада. Необходима е интеграция на нашите отбранителни способности, засилване на югоизточния фланг на НАТО и сигурността в Черно море”, обяви Митов и призова за продължаване на интеграционните процеси във военнопромишлените комплекси и продължаване на подкрепата за Украйна.

„Военна, финансова и хуманитарна помощ. Трябва да подкрепяме Украйна до нейната победа във войната срещу Русия“, каза той.

Митов посочи, че е необходимо не само увеличаване на санкциите срещу Русия, но и по-доброто им прилагане.

Като второ важно послание Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

“Много е важно да се отбележи, че, надявам се, в пленарното заседание ще бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, ще подкрепя Украйна до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация”, посочи Митов.

Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции.

Също се надяваме, че разговорите ще доведат до по-засилено и ясно възприятие, че държавите членки на НАТО и колективният Запад се намираме в състояние на война по отношение на дезинформацията. Русия води дезинформационна война срещу държавите членки на НАТО и срещу НАТО като алианс. Това трябва да се осъзнае и приеме сериозно, а в крайна сметка да доведе до по-засилени колективни действия, каза още Даниел Митов.

Народното събрание на Република България е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.  Парламентаристите от 32-те държави членки на Алианса ще бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и от служебния министър-председател Димитър Главчев.

Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна. В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране