23.02.2024 | 17:15
Митрофанова не уважи Външно
Руската посланика се появи на публично място в София и поднесе цветя на паметника-костница в кв. "Лозенец", като поводът бе Денят на съветската армия

Една седмица след смъртта на Алексей Навални Министерство на външните работи извика на среща посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Съобщението бе разпространена от ведомството. На срещата обаче се е явил заместника й Валентин Солодкин, временно управляващ посолството, става ясно от информацията.

“Пред него бе направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционния лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен”, информират от МВнР.

Вчера Митрофанова се появи на публично място в София и поднесе цветя на паметника-костница в кв. “Лозенец”, като поводът бе Денят на съветската армия. Събитието предизвика спор между кмета на София Васил Терзиев и външния министър Мария Габриел кой е позволил и кой е отговорен за провеждането на акцията на руската посланичка.

Ден по-късно от МВнР излизат с информация за поисканата среща с Митрофанова и за появата на заместника й. “От българска страна бе отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на Алексей Навални”, информират още от МВнР. “Изразено бе очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност. Отправен бе апел тленните останки на Алексей Навални да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония”, пише още в съобщението.

Освен това българската страна призова настоятелно за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна, заявяват от МВнР. Изразена бе загриженост относно условията им на задържане и бе припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право, добавят от ведомството.

От МВнР посочват още, че от българска страна е изразено дълбоко безпокойство от неотслабващите систематични репресии срещу руското гражданско общество, демократични сили, политическа опозиция и критичните гласове в Руската федерация и извън нея и е заявена непоколебимата съпричастност на България към тях.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране