14.03.2019 | 14:47
Молим ЕК да разреши държавна помощ, за да се спаси държавната “Марица Изток-2”
Обжалването на глобата в размер на 150 млн. лв., която ЕК наложи на БЕХ, ще е дълъг процес от 3-4 години

Затъналият в дългове държавен ТЕЦ „Марица изток 2“ ще бъде субсидиран с 600 млн. лв. пари на данъкоплатците.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов обяви, че правителството иска да увеличи капитала на централата и по този повод се водят преговори с Главна дирекция „Конкуренция“ към Европейската комисия, която да разреши държавната помощ.

„Парите ще дойдат от конвертирането на заем на ТЕЦ-а към БЕХ в капитал“, обясни Иванов.

БЕХ също така планира и тази година да купува парниковите емисии за ТЕЦ „Марица изток 2“. „Дружеството не е в състояние ги купи и естествено БЕХ търси възможни варианти за покриване на този ангажимент“, каза Иванов.

„Дълговете на ТЕЦ-а са за около 1 млрд. лв.“, каза Иванов. По думите му оптимизацията на разходите на дружеството при тази цена на емисиите ще реши само частично проблема. „За мен е по-важно да мислим в перспектива, която позволява възможности за целия сектор за развитие“, добави той.

Той коментира, че обжалването на глобата в размер на 150 млн. лв., която ЕК наложи на БЕХ, ще е дълъг процес, който вероятно ще продължи 3-4 години. Ако се стигне до обжалване на решението на първа инстанция, процесът ще продължи още толкова.

Иванов коментира и избора на банков клон „ИНГ Банк Н.В. – клон София“ за издаването на банкова гаранция за 2/3 от наложената от Ек санкция. „В момента договаряме условията по договора между БЕХ и „ИНГ банк“. Те са предложили най-добри условия и затова са на първо място”, обясни Иванов. Банковата гаранция трябва да бъде предоставена в Комисията до 19 март.
През годините, в които върви съдебния процес между БЕХ и ЕК, държавата ще плаща на избраната банка такси . „Таксите са по-изгоден инструмент, отколкото ако платим кеш сега“, каза той. По неговите думи БЕХ разполага с парите за глобата, но са преценили, че не е изгодно да се  плащат накуп.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране