27.08.2019 | 20:38
Може ли Деси от Пелово и “Наглите” да бъдат забравени?
Престъпници настояват онлайн медии да заличат публикации за техните престъпления, от КЗЛД отхвърлят нахалните им искания
Снимка: Лупа.бг

Сексуалните извращения и измами на Деси от Пелово остават в интернет и няма да бъдат заличавани. Наскоро перверзникът Десислав Велков най-нахално пожела името му да бъде „забравено” от онлайн изданията и настоя крими историите с негово участие да бъдат свалени от интернет. Измамникът се позова на „правото да бъде забравен”, термин, използван в Закона за личните данни.

Номерът на Деси от Пелово обаче няма да мине, защото лично шефът на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов поряза мераците на сексуалния маниак. „Осъдените по Наказателния кодекс не могат да искат от медиите да бъдат заличавани или забравяни, позовавайки се на европейския регламент за личните данни. Това е нашето категорично становище”, отсече Караджов в интервю за БНТ.

Официално от КЗЛД оповестиха с езика на закона:

1. Правото на изтриване (или правото „да бъдеш забравен“) не е абсолютно право и упражняването му може да бъде дерогирано на някое от изрично посочените основания в чл. 17, § 3 от Регламент (ЕС) 2016/679, вр. с чл. 25з, ал. 3, т. 2 от Закона за защита на личните данни.

2. Медиите и в частност журналистите са призвани да осигуряват прозрачност и информираност на гражданите, като по този начин способстват за защитата на обществения интерес. В конкретния случай е налице основание за отказ на предявеното право на изтриване на лични данни поради факта, че обработването им е необходимо за упражняване на правото на свобода на изразяване и правото на информация и не на последно място за изпълнението на задача от обществен интерес, която обуславя необходимостта от информиране на обществото, както за извършените престъпления, така и за личността на извършителя, предвид неговата завишена обществена опасност.

3. Срокът за оповестяване на журналистическа информация, съдържаща лични данни следва да е съобразен с принципа за „ограничение на съхранението“, прогласен в чл. 5, § 1, б. „д“ от Регламент (ЕС) 2016/679, съгласно който личните данни могат да се съхраняват законосъобразно във форма, която да позволява идентифицирането на субекта на данни за период, който не е по-дълъг от необходимия за целите, за които се обработват същите.

Припомняме, че извратенякът Деси от Пелово бе признат за виновен през декември 2016 г., че на 2 октомври 2015 г. в Пловдив извършил блудствени действия. Жертвата била студентка, която се срещнала с него в отговор на публикувана от измамника обява, че търси офис-сътруднички. Пловдивският Окръжен съд кумулира наложените на подсъдимия наказания от 2014-а и наложи обща присъда от 6 години затвор.

Деси, който е родом от град Искър, Плевенско, многократно е осъждан за измами, принуда, блудства и побоища. В „актива” си измамникът има общо 19 присъди. През 2004 г. Десислав Велков получи 4 години затвор, които излежа в затвора в Кремиковци. Мнимият лечител обикаля от години из различни градове в страната, пуска обяви за набиране на млади момичета с предложение да станат секретарки на екстрасенс. По-късно издържалите интервюто били удряни, опипвани, а някои дори насилвани.

Сходни щения да изчезнат от новинарския поток в интернет имат и някои от главорезите в страховитата банда за отвличания „Наглите”. Тарторът на крими бригадата Ивайло Ефтимов – Йожи, например, също настоял да бъде изтрит от интернет ресурсите, научи още Lupa.bg.

Адвокат, запознат с мераците на похитителя, призна, че затворникът с 18-годишна присъда за 12 отвличания, поискал новините с него да бъдат премахнати от редица сайтове. Йожи, чийто зверства потресоха дори изпечени криминалисти, е известен и с това, че упорито избягва журналистите по време на съдебните заседания н Софийския градски съд срещу „Наглите”. Ивайло Йосифов е единственият от гангстерите, който успешно се скри от фоторепортерите и ясна негова снимка така и не се появи.

Подобни искания срещу водещи интернет сайтове – да бъдат заличени от архивите материали за техни по-стари престъпления, са депозирали и около 10 други криминални герои. Добрата новина обаче е, че жалбите им няма да бъдат удовлетворени.

Източник: Лупа.бг. Вижте оригинала на публикацията: https://lupa.bg/news/parvo-v-lupabg-mozhe-li-desi-ot-pelovo-i-quotnaglitequot-da-badat-zabraveni_2578news.html

Снимка: Лупа.бг

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране