14.06.2019 | 9:55
Мутри вардят Момчил Мондешки от журналистически въпроси
Братът на адвоката не плаща данъци, но е получил награда от германското посолство
Димитър Стоянов, Биволъ

След повече две години и половина усилия, екип на Биволъ успя да заснеме скандалния адвокат Момчил Мондешки. Това се случи на изложението в Хановер, ФРГ, което е най – големият световен технологичен панаир. Репортерските въпроси изненадаха троянския адвокат много неприятно. Открихме го на щанда на „Елпром Троян“. Предпиятието се притежава номинално от брат му Младен Мондешки. Когато направихме опит да интервюираме прочулият се поктай #Яневагейт адвокат, последваха заплахи и агресия от страна на негов охранител. Името на мутрата, която агресивно се нахвърли върху екипа ни е Георги Кулеков. След мутренските заплахи срещу нашия репортер, последва реакция на Асоциацията на европейските журналисти.

 

КОЙ е Момчил Мондешки?

 

Троянчанинът Момчил Мондешки се превърна в „звезда“, покрай участието си в серия скандали от висок обществен интерес. Преди няколко години той се появява в София като старозагорски адвокат. Знаят го обаче не толкова с авокатската му практика, колкото като лобист за свръзка с ръководството на СГС по различни дела. Нашумя покрай рейдърската акция по превземане френска компания и делото “Белведере”, след като една от фирмите на брат му се включи в претенциите към френската компания. Днес той е известен като едно от доверените протежета на Делян Пеевски, което играе основна роля в разпределянето на ресурсите на фалиралата КТБ. Един от синдиците на КТБ Кристи Маринова е водила дълги години цялото счетоводство на фирми на братя Мондешки и ги защитава самоотвержено пред НАП. Другият синдик на КТБ – Ангел Донов, е работил заедно с Мондешки при Николай Банев. В записаните разговори на Мондешки със съдийките Янева и Ченалова се разказва директно как Делян й е нареждал за КТБ : “Стягай се да водиш синдиците да ги видя!”  виж/тук/

 

Срещи с правосъдието

 

Факт е, че във времето срещу Момчил Мондешки са произнесени две присъди. Първата му присъда е за документна измама. Тя му е наложeна след сключено споразумение с прокуратурата през 2005 г. На практика Мондешки е осъден на срока, който е прекарал в ареста на НСлС и в Ловешкия затвор, където е прекарал 9 месеца. Втората му присъда е 3 годишна условна. Тя е от 2006 г и е за обсебване в особено големи размери.

 

Днес той все още е правоспособен адвокат и член на адвокатската колегия в Стара Загора.

Магистрати и пенсионирани служители от РЗ БОП в Ловеч си спомнят за Момчил Мондешки. Според запознати в един момент срещу него е имало 5 висящи дела. Около акта на рабилитацията му, завършването на висшето му образование и нартупването на юридическия му стаж има множество въпроси и неясноти. Кариерата му започва покрай познанството му с Николай Методиев – Пилето, известен като бивш Контрабандист №1 в България. По – късно е припознат от фамилията Баневи и става техен консултант по делата за несъстоятелността на множество от техните предприятия. Същите, които те придобиват по време на масовата приватизация.

Преди няколко месеца адвокат приближен именно на Мондешки оглави и Фонда за гарантиране на влоговете. Спорното назначаване на адвокат Матей Матев за председател на стратегическия фонд практически затваря кръга върху контрола над активите и парите на фалиралата КТБ. Матев работи в тясно сътрудничество със синдиците на банката, които трябва да контролира. Обаче същият този адвокат е бил и клиент на тези синдици преди това в дела на срещу длъжници на банката! Както е известно във фалита на КТБ “потънаха” над 5 млрд. лв., които Фондът за гарантиране на влоговете не можа да компенсира и загубите се поеха от държавния бюджет, т.е.кражбата остана за сметка на всички нас. Сега за тяхното “издирване” и възстановяване се оказва, че отговарят лица по един или друг начин свързани именно с Момчил Мондешки – неслучайно наречен с прозвище си “Троянският кон на Пеевски”. Така събираемостта на парите на КТБ до днес е символична, а основни активи от банката се придобиват от фирми и лица свързани пряко или косвено с Делян Пеевски. Последният се знае, че беше един от най-големите кредитополучатели на КТБ и бивш доверен бизнес партньор на Цветан Василев.

Сейшелската афера

Момчил Мондешки е осъден преди 2 години и за неплатени много големи данъци към НАП.  Ревизионен акт установява, че адвокаът дължи близо 52000 лв. данъци и осигуровки на държавния бюджет за периода 2008-2014 г. Сумата е върху тлъсти приходи на Мондешки, които той оправдава с “наследство” от офшорка, която финансирала….. покойния му дядо! За да докаже приходи Мондешки измисля следната схема: дядо му Минко бил получил 900 000 евро “временна финансова помощ” от регистрираната на Сейшелите фирма “Ексим Ривейл корпорейшън”. Парите били наследени от внуците му. Така, според Мондешки, в началото на 2008 г. той разполагал с 900 000 лв. по “наследство”. Вече покойният стартец бил разделил парите между внуците си. Братята Мондешки решили да узаконят баснословната сума със съдебно решение. То е подписано от съдия Петя Георгиева от СГС, с което се признават като законни “дядовите” офшорни суми. В уравнението обаче Мондешки е пропуснал да пресметне наличието на данъци към НАП. Това именно доведе и до неговата присъда за неплатени данъци, но без съдбата на Ал Капоне

Адвокатът-милионер с дядовите офшорни активи катастрофира в опита си да обжалва констатациите на НАП. Актът на приходната агенция бе потвърден от всички съдебни инстанции. Върховният административен (дело № 1723/2016 г.) съд изрично подчертава, че Момчил Мондешки не е получавал трудови доходи като юрисконсулт, нито от страна на дружествата собственост на Баневи, нито от ОЗК Застраховане, нито от Драматичен театър „Гео Милев”- Стара Загора и от Държавен куклен театър в същия град. Това все са юридически субекти, които той е посочил, като допълнителен източник на доходи.

Цялото разследване – в сайта на Биволъ

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране