06.03.2024 | 17:34
МВР: Патрулки са пазели “Осемте джуджета”, но не е доказана връзка
Започва проверка на разпространени в медийното пространство снимки на лица, за които се твърди, че са на полицейски служители, които са осъществявали към онзи момент нерегламентирана дейност по охрана на лица и обекти

Патрулки са били паркирани близо до ресторант “Осемте джуджета”, но не е доказано, че са го охранявали. Това е показала проверка на МВР, назначена през 2021 г. от тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков. За ресторанта се твърди, че там бившият следовател Петьо Петров-Еврото е уреждал проблеми в съдебната система.

МВР започва проверка на разпространени в медийното пространство снимки на лица, за които се твърди, че са на полицейски служители, които са осъществявали към онзи момент нерегламентирана дейност по охрана на лица и обекти.

Проверката е във връзка със снимка, публикувана от Антикорупционния фонд, на която на заден план се вижда мъж в униформа. Според АКФ униформеният е разпознат като служител на СДВР, като името му е подавано в сигнали за частна охрана на бизнесмени.

Според Антикорупционния фонд т.нар. съдийски клуб – “SS”, стопанисван от Мартин Божанов – Нотариуса, е охраняван от служители на МВР и то за продължителен период от време.

Ето и цялото съобщение на МВР:

“По повод твърдения в публичното пространство за участие на служители на МВР в охраната на ресторант „Осемте джуджета” информираме, че със заповед на тогавашния вътрешен министър г-н Бойко Рашков през юни 2021 г. е извършена обстойна проверка по сигнал на Фондация „Антикорупционен фонд”.

В доклада на дирекция „Инспекторат” се посочва, че в периода от 01.01.2018 до 31.03.2021 г. е осъществяван престой на служебни полицейски автомобили в близост до ресторанта. Комисията не е намерила доказателства за пряка ангажираност на полицейски служители в охраната на заведението и наемателите му. Констатирала е занижен контрол, както и различни дисциплинарни нарушения, свързани с реда на извършване на обход на патрулите.

Констатациите в доклада са били докладвани на г-н Бойко Рашков на 03.08.2021 г. На 01.09.2021 г. е изпратен отговор до Антикорупционен фонд, подписан от г-н Рашков.

Във връзка с разпространени в медийното пространство снимки на лица, за които се твърди, че са на полицейски служители и са осъществявали към онзи момент нерегламентирана дейност по охрана на лица и обекти, министърът на вътрешните работи вече е разпоредил извършването на проверка”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране