08.06.2024 | 16:13
Над 2,5 млн. лева похарчиха партиите по медиите в предизборната кампания
Най-много средства са похарчили от Възраждане – 493 385 лв, следвани от “Продължаваме Промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) с 373 410 лева

Над 2,5 милиона лева похарчиха партиите по медиите в предизборната кампания за изборите на 9 юни. Това показват данните традиционния за Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) мониторинг на медийната реклама по време на предизборната кампания. Той включва официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Според изискванията на Изборния кодекс договорите между партии и медии следва да се публикуват в тридневен срок от тяхното сключване и да се премахнат не по-рано от обявяването на изборния резултат. Авторите уточняват, че в последните дни от кампанията зачестява политическата реклама в медиите, което е видно и от разходите за платено отразяване в края на предизборната надпревара.

Колко похарчиха партиите?

Два дни преди края на кампанията, участниците са похарчили общо 2 528 822 лв. за реклама. Това са средствата, отчетени за двата избора – за ЕП и за Народно събрание, към 5-и юни, 2024 г. Така се оказва, че разходите за медии на участниците са нараснали с повече от един милион лева в последните десет дни. Тази сума е сходна със средствата в кампанията за изборите от април, 2023 г., и почти равна на тези за кампанията за президентски и парламентарни избори от ноември, 2021 г.

За пореден път партиите са изчаквали последните дни преди изборите, за да засилят рекламата на посланията си в медиите. Само две формации не са сключили договори към 5-и юни 2024 г.

Най-много средства са похарчили от Възраждане – 493 385 лв, следвани от “Продължаваме Промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) с 373 410 лв. и Има Такъв Народ – 241 928 лв. Така има значително разместване в подредбата на формациите спрямо предходните десет дни в кампанията.

От Възраждане увеличават три пъти разходите си за реклама в последната седмица и са сключили договори за сериозни суми с двете големи частни телевизии у нас. От ИТН също имат споразумения с bTV и Nova TV и това води до увеличение от десет пъти на разходите им за реклама спрямо първите 20 дни от кампанията. От ГЕРБ-СДС (които са четвърти по разходи) пък подхождат по напълно различен начин и към този момент нямат сключeни договори с нито една от двете телевизии.

В следващата графика е включена подробна информация за партиите и коалициите и изразходваните от тях средства за медийно отразяване към 5-и юни. Голяма част средствата, разходвани от партиите, се дължи на медийните пакети, уточняват от “Отворен парламент”. От въвеждането им през 2014 г. досега, те варират от половин до един милион лева за изборен цикъл. Право на такива пакети имат партии и коалиции, които участват в избори на национално ниво, но не получават държавна субсидия, както и инициативните комитети.

Медийните пакети са вид държавна помощ, която цели да осигури на по-малки и нови политически проекти (без значителни финансови ресурси) достъп до медиите, за да могат по този начин да предадат посланията си на избирателите. Размерът на пакетите за участниците в изборите варира между 5 000 и 40 000 лв. Централната избирателна комисия е органът, отговорен за отпускане на средствата от медийни пакети.

Договорите на медиите не позволяват ясно да се разграничат сумите от медийни пакети в общите разходи на формациите за реклама, което затруднява тяхното проследяване. В тази връзка още преди изборите от април 2021 г. ИРПС, а впоследствие и в позициите си Общественият съвет към ЦИК, препоръчваха създаването на регистър за медийните пакети.
Три години и седем кампании по-късно, ЦИК публикува такъв регистър с данни за разходваните средства от формациите от пакетите и доставчиците на медийни услуги, към които са насочени те. Въпреки че не става ясно за какви формати и участия се предоставят средствата, това е важна първа стъпка към повишаване на прозрачността по отношение на пакетите.

Кои медии спечелиха най-много?

Общо 31 медии са публикували договори с политическите формации. На първо място по привлечени средства продължава да е телевизия Евроком с 566 081 лв., следвана от БНТ с 492 038 лв. и Nova TV с 345 656 лв. И в предишни кампании телевизия Евроком е била сред най-предпочитаните за реклама. Тя е избрана от 22 формации – както парламентарни, така и от по-малки политически субекти. Регистърът на ЦИК също показва, че към медията са насочени значителна част от пакетите в кампанията (и за ЕП и за Народно събрание).

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране