11.03.2024 | 21:39
Надежда Нейнски: Ако Украйна загуби войната, НАТО ще се изправи срещу Русия
"Въздушното пространство над Черно море ще бъде постоянно застрашавано от руското влияние"

“Заявките на Тръмп към този момент будят изключително безпокойство – и по отношение на Украйна, и по отношение на НАТО. По отношение на Украйна – САЩ инвестираха много усилия в подкрепата на нападнатата държава. Путин започна тази война с идеята да промени световния ред и да наложи правила, които той е създал, което означава, че той има нужда да се позиционира геополитически. Ако Украйна загуби тази война, НАТО ще се изправи срещу Русия.”

Това мнение изрази в ефира на bTV бившият ни външен министър, евродепутат и дипломат Надежда Нейнски.

По думите й ако Кримският полуостров остане руски, това ще бъде изключителна заплаха за националната сигурност на България.

“Въздушното пространство над Черно море ще бъде постоянно застрашавано от руското влияние. Спомнете си какви бяха целите на Русия за т.нар. “специална военна операция” – да превземе Украйна, да сложи марионетно правителство и да ги денацифицира. Всъщност най-мрачният сън на Русия се сбъдна, защото членството на Швеция и Финландия в НАТО вече е факт. Русия губи стратегически тази война, защото победата не се измерва само с територии, победата се измерва и с влияние. Русия загуби геополитически авторитет в глобален план”, смята тя.

Относно актуалната политическа обстановка в страната, Нейнски бе категорична, че правителство трябва да има при ясни правила и при пълен мандат.

“Важно е да има предсказуемост, ако искаме да се извършат реформите. Този разговор, който сега тече, трябваше да протече още преди 1 г. Трябва да е ясно какви са отговорностите и кои са ролите. Мнозинството е евроатлантическо, но то трябва да е реформаторско”, подчерта бившият ни външен министър.

„Гаранция на реформите е мнозинството, правителството е изпълнителната власт. Когато евроатлантическото мнозинство има яснота как ще протекат реформите, тогава много плавно ще се сменят екипите и няма да се създават сътресения, които се използват от опозицията”, уточни тя.

Запитана дали има някой от сглобката, който иска нови избори, Нейнски отговори, че едва ли има такъв човек.
“България не е извън времето и пространството. Ние сме задължени да гледаме какво се случва около нас. Преди дни, пътувайки за конгреса на ЕНП в Букурещ, слушах, че Кирил Петков казва, че са изминали 30 напразни години. Тези последни 30 г. са годините, в които България стана член на ЕС, стана демократична държава, паднаха визите. Това е един фундамент, на който се стъпва сега, за да направи страната ни следващите стъпки”, каза още дипломатът.

Във връзка с езика на политиците, Нейнски изрази следното мнение:

“Ти можеш да бъдеш твърд и категоричен, без да обиждаш. Когато минеш в личностни нападки, това много трудно се забравя. Това евроатлантически мнозинство беше направено по геополитическа необходимост. Размяната на подобни реплики се приема от всички като личностна обида. Това са в крайна сметка хората, които са избрани да ни управляват. Аз в Букурещ се срещнах с представители на различни формации – всички казват, защо политиците общуват през медиите, а не влизат в реален диалог.”

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране