19.04.2024 | 9:41
Наглите се завърнаха в управлението
На ГЕРБ и ДПС не им се чакат избори - правят показно, че властта е при тях през служебния кабинет

До оня ден имаше плаха надежда – че след 3-годишните турбуленции ГЕРБ и ДПС са се променили все в нещо; ще почнат да изпитват поне кумова срама. Сложен е животът, изисква да се правят гадости. Но те наистина са гадно нещо и хората се притесняват да показват, когато ги вършат. Нещо замаскират, нещо прикриват – дължи се на кумовата срама. Обаче при  ГЕРБ и ДПС няма такива работи. Никакъв срам, никаква промяна! Безпардонност, и то още преди да са се върнали официално в управлението – да прогледнат и слепите кой точно управлява държавата.

За публиката, следяща стриктно политическите новини, няма нужда от преразказ. Ето за останалите: в 8-дневната до момента ера на служебна власт единственото свършено от нея е кадрова “сглобка – разглобка” в услуга на ГЕРБ и ДПС –

 

прави се стръвно, енергично,

 

плакатно. В центъра, естествено – чегъртане на  ПП-ДБ. Почна се с уволнение на зам.-шеф на ДАНС, единствения човек на ПП-ДБ там, мина се през двама зам.-министри на МВР, пак хора на ПП-ДБ, стигна се Бойко Борисов безцеремонно да посочи на премиера Главчев отстраняване на външния министър – и бе предложен зам.-лидерът на ГЕРБ Даниел Митов; от кабинета бе разкаран още един кадър на ПП-ДБ – Кирил Вътев, вместо него този път се твърди, че е лансиран човек от обкръжението на президента (видно е, Радев е нужен на ГЕРБ-ДПС). Разбира се, в първите 15 минути след клетвата си Главчев произведе и предложение за махане на още един кадър на ПП-ДБ – Живко Коцев от МВР (срещу което трудно може да има възражения – интересна е плакатната скорост). Всичко това не стигна, ами и в парламента, с подкрепата на “Възраждане” и БСП,

 

безскрупулно бе отстранен

 

шефът на здравната каса, назначен пак по времето на ПП-ДБ. И за децата е ясно, че се махат все хора, които не се ползват със симпатията на поне един от тандема Делян Пеевски-Бойко Борисов – замествани са пак от довереници на поне единия от тях. Така, без грам притеснение, ГЕРБ и ДПС показват, че правят каквото си искат чрез машата си Главчев. Не се вълнуват какво ще кажат хората, няма ли да пресолят… Не ги тревожат размисли не е ли по-добре за тях самите служебният кабинет все пак да изглежда някак независим – да се отхвърлят критиките за зависимости. Не, ГЕРБ и ДПС не се церемонят,  действат като абсолютни политически мутри! В цялата тази история има и

 

нещо много кофти естетически

 

Гледаш го Главчев – възрастен човек, побелял, говори умерено; дето се вика, такива като него в училище ги викат мъдрости да леят на децата  – и тоя човек си плюе на достойнството (ако го има) да е параван?!; тича пред Борисов да му назначава човека във Външно. Нали каза в началото, че кабинетът ще е равноотдалечен от партиите! Верно ли?

Все пак не сме справедливи. Един кадър на ПП-ДБ оцеля; от министър стана зам.-министър – Александър Йоловски, световно неизвестен политолог с неизвестни успехи в областта на ресора си електронно управление; но пък известен с това, че след оплаквания за заплахи срещу децата му е разследван Кирил Петков. Няма празно в кадрилите, това е!

За да е картината пълна, следва да припомним и

 

как точно бе махнат

 

шефът на касата Станимир Михайлов. Накратко: Михайлов и подуправителят Момчил Мавров (протеже на ГЕРБ) подадоха оставки през декември при кадровите разправии на ПП-ДБ и ГЕРБ; заявленията им не бяха гласувани от Народното събрание (НС), а вчера Мавров тайно го оттегля; днес, без да информира председателския съвет на НС за предстоящите точки, Росен Желязков (ГЕРБ) задвижва оставките; но тя е само една – на Михайлов; той също я оттегля, но отстраняването му е гласувано; на поста си остава един човек – тоя на ГЕРБ; неговата оттеглена оставка не е гласувана. Така ГЕРБ (и ДПС) се добраха да управляват самостоялно институция с 8 млрд. лв. бюджет. “Кой принуди Михайлов да подаде оставка?! Някой в тази зала му се обади! Това означава, че той е зависим. Ето така управлява мафията” – след целия този сценарий тези думи прозвучаха не от друг, а от Костадин Ангелов от ГЕРБ.

 

Е, не наглост, ами наглост на квадрат!

 

Същият този Ангелов в първите часове на Главчев успешно лансира в същата тази институция още един кадър на ГЕРБ – Иванка Динева. Наистина, случващото трудно може да се опише с думи.

Днес ГЕРБ и ДПС показват как ще управляват след изборите. По-важно: чегъртат и назначават демонстрирайки, че нямат намерение да чакат някакви си избори. Те вече са тук. Обществото е изморено, политическите противници – в нокдаун, “външният фактор” иска от тях единствено да са евроатлантици, и те са такива навън – а вътре правят каквото си искат, спасение отникъде не дебне. Туй е накратко положението.

Коментар: Николай Иванов/”Сега”

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране