26.03.2024 | 8:30
Неочакван сценарий с кабинета може да взриви държавата
Политологът Даниел Стефанов вижда липса на коалиционна култура, като това донякъде е валидно и за двете страни

“След всичко, което видяхме през последните седмици, по-мъдрата позиция е да нямаме някакви твърди очаквания и предположения за това как ще се развият нещата днес. Всичко върви по доста неочакван сценарий”.

Това коментира пред БНР изборният експерт и политолог Даниел Стефанов относно днешното извънредно заседание на парламента, където трябва да се гласува мандатът за съставяне на правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен.

Той обаче предупреди, че всяко забавяне в парламентарната рулетка, даването на мандатите и връщането им, ще затрудни организирането на избори 2 в 1.

Политологът вижда липса на коалиционна култура, като това донякъде е валидно и за двете страни. Има и доста сериозна непоследователност, добави той и обясни:

“Аз като гражданин не мога да разбера как единия ден г-жа Габриел е “лицето на корупцията”, а няколко дни по-късно лидерите на тези партии я молят тя да стане премиер с техния мандат. Двете неща не могат да вървят заедно. В последните няколко седмици има доста разминавания, което със сигурност обърква избирателите”.

Според него това, което виждаме в последните няколко години, трябва да даде ясен знак на партиите, че е нужно да се работи по създаването на друг тип коалиционна култура, в която трябва да си готов да споделяш властта с другата политическа партия, защото няма друг инструмент за създаване на парламентарно мнозинство.

Все по-трудно се получава мнозинство от две партии, подчерта Стефанов. Според него няма да е изненада, ако след изборите са нужни повече от 2 партии за стабилно мнозинство в парламента.

В този смисъл всяка от партиите трябва да е готова да споделя властта с останалите, както и да проведе такава предизборна кампания, която да не оставя объркани и огорчени избирателите, категоричен бе той.

Изборният експерт отбеляза, че 9 април е крайната дата за приключване на даването и връщането на мандатите от президента, за да може изборите да бъдат 2 в 1.

По думите му основната отговорност тук е в ПП-ДБ – те трябва да преценят колко дълго ще задържат втория мандат.

Според него от техническа гледна точка има доста предизвикателства, които трябва да се обмислят, ако парламентарните избори се проведат заедно с европейските.

Основният проблем за него обаче остава, че коалицията не можа да се разбере за промяна на Изборния кодекс и определянето на един метод за гласуване.

Според него това е нещото, което ще затрудни и комисиите, и гражданите.

Стефанов подчерта, че ако изборите са 2 в 1, за първи път ще имаме два избора, които са пропорционални с преференциално гласуване. Той очаква, че това ще създаде сложна процедура за гласуване.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране